Kotlety karkowe inaczej

4.5 (186 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Przepis dostałam od koleżanki na „nową drogę życia”. Danie jest proste i szybkie, co dla mnie, młodej mamy, jest bardzo ważne. I jeszcze się nigdy nie zdarzyło, by nie wyszło.

Składniki:

  • ● 1 kg karkówki bez kości
    ● 2 op. zupy cebulowej w proszku (np. Knorra)
    ● 70 dag pieczarek
    ● 2 op. zupy-krem w proszku z borowików (np. Knorra)
    ● pół litra gęstej śmietany (12- lub 18-proc.)
    ● 1/2 kg ziemniaków
    ● sól
    ● pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (186 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kotlety karkowe inaczej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso płuczemy, osuszamy
    papierowym ręcznikiem i kroimy
    w plastry grubości ok. 1 cm.
    Lekko rozbijamy i oprószamy
    solą i pieprzem. Obrane ziemniaki
    kroimy w półplasterki
    o grubości ok. 1/2 cm.
  • 2. Do wysmarowanego olejem
    naczynia żaroodpornego wkładamy
    połowę pokrojonych pieczarek,
    mięso i znowu warstwę
    pieczarek. Wszystkie zupy
    przesypujemy do jednego naczynia,
    zalewamy śmietaną
    i dokładnie mieszamy. Zalewamy
    nimi potrawę. Wierzch obkładamy
    ziemniakami.
  • 3. Wstawiamy do nagrzanego
    piekarnika i pieczemy godzinę
    w temperaturze 200 °C.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Karkówka

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_02-2008

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować