Przepis dostałam od koleżanki na „nową drogę życia”. Danie jest proste i szybkie, co dla mnie, młodej mamy, jest bardzo ważne. I jeszcze się nigdy nie zdarzyło, by nie wyszło.
Składniki:
● 1 kg karkówki bez kości
● 2 op. zupy cebulowej w proszku (np. Knorra)
● 70 dag pieczarek
● 2 op. zupy-krem w proszku z borowików (np. Knorra)
● pół litra gęstej śmietany (12- lub 18-proc.)
● 1/2 kg ziemniaków
● sól
● pieprz
Kotlety karkowe inaczej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso płuczemy, osuszamy
papierowym ręcznikiem i kroimy
w plastry grubości ok. 1 cm.
Lekko rozbijamy i oprószamy
solą i pieprzem. Obrane ziemniaki
kroimy w półplasterki
o grubości ok. 1/2 cm.
2.Do wysmarowanego olejem
naczynia żaroodpornego wkładamy
połowę pokrojonych pieczarek,
mięso i znowu warstwę
pieczarek. Wszystkie zupy
przesypujemy do jednego naczynia,
zalewamy śmietaną
i dokładnie mieszamy. Zalewamy
nimi potrawę. Wierzch obkładamy
ziemniakami.
3.Wstawiamy do nagrzanego
piekarnika i pieczemy godzinę
w temperaturze 200 °C.
Komentarze