Kotlety drobiowe z bazylią (bezglutenowe)

5 (1 ocen)

  • 60 min

Propozycja na drobiowe kotleciki mielone ze świeżą bazylią, pieczone w piekarniku bez dodatku tłuszczu. Przepis odpowiedni dla osób na diecie bezglutenowej.

  • 60 min

Składniki:

  • - 500 g piersi z kurczaka
    - 2 białe cebule
    - 2 ząbki czosnku
    - 1 szklanka świeżych listków bazylii
    - 100 ml mleka
    - płatki owsiane górskie
    - 1 jajko
    - 1 łyżka mąki gryczanej (opcjonalnie)
    - świeżo zmielony pieprz
    - oliwa z oliwek
    - sól
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Kotlety

Kotlety drobiowe z bazylią (bezglutenowe) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • cebulka 1. Płatki owsiane (około 5 łyżek) zalewamy 100 ml ciepłego mleka - odstawiamy do napęcznienia.

    Cebule kroimy w kostkę i szklimy ją na odrobinie oliwy z oliwek.
  • farsz 2. Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy i mielimy w maszynce do mięsa.

    Do mięsa dodajemy podsmażoną cebulkę, 2 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, posiekane listki bazyliowe, namoczone w mleku płatki owsiane, 1 jajko i doprawiamy solą oraz świeżo zmielonym pieprzem. Całość dokładnie mieszamy*

    * jeśli masa jest zbyt rzadka możemy dodać do niej odrobinę mąki gryczanej.
  • kotleciki 3. Następnie formujemy kotleciki, które obtaczamy w zmielonych płatkach owsianych i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na około 40 minut. Życzę smacznego! :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować