Kotlet z 3 surówkami i frytkami

4.5 (198 ocen)

Na obiad w sam raz. Grubość kotleta zależy od upodobań.

Składniki:

  • Kotlet schabowy:
    Składniki:

    2 plastry schabu bez kości (na kotlety)
    1 jajko
    1 łyżka mąki
    5 łyżek bułki tartej
    sól i pieprz do smaku
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

4.5 (198 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kotlet z 3 surówkami i frytkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Robimy kotlety:
    Kotlety dokładnie roztłuc tłuczkiem, odwracając co jakiś czas. Grubość kotletów zależy od indywidualnych upodobań, ale powinny mieć około 5 mm.
    Oprószyć mięso solą i pieprzem, odstawić.
    Jajko dobrze roztrzepać widelcem w głębokim talerzu. Do drugiego talerza wsypać mąkę, a do trzeciego bułkę tartą.
    Obtaczać kotlety porządnie w mące, następnie zanurzać w jajku i na koniec panierować w bułce tartej. Zawsze strząsać nadmiar panierki.
    W dużej patelni rozgrzać olej i kłaść kotlety na rozgrzany tłuszcz. Smażyć na złocisty kolor na niezbyt dużym ogniu. Usmażone kotlety odkładać w ciepłe miejsce, żeby nie wystygły przed podaniem.
    Kotlety kładziemy na frytkach.
  • 2. Surówka z kapusty białej,zielonego ogórka, kukurydzy:
    Składniki

    kapusta pekińska (ok 500g)
    kawałek zielonego ogórka
    puszka kukurydzy
    1 średnia czerwona cebula
    ok 6 łyżek oliwy z oliwek
    2 średnie ząbki czosnku
    3 łyżki soku z cytryny
    czubata łyżka lubianej musztardy (u mnie przeważnie mieszanka z dodatkiem francuskiej)
    po 3 czubate łyżki natki pietruszki i koperku (z mrożonki aktualnie)
    sól i pieprz ziołowy/ lub inny/ do smaku

    Wykonanie

    Kapustę kroję na pół, myję, wytrząsam wodę i kroję w dość cienkie paseczki, końce odrzucam. Dodaję obrany, pokrojony w półplasterki ogórek, cebulę pokrojoną w kostkę i odsączoną na sitku kukurydzę.

    W miseczce rozcieram czosnek z oliwą, dodaję sok z cytryny i musztardę, mieszam z posiekaną zieleniną. Polewam dressingiem sałatkę, mieszam, posypuję kilkoma szczyptami soli i pieprzu ziołowego. Surówka przed konsumpcję powinna postać ok 20 min, wtedy smaki się przegryzają, ogórek puszcza sok, dzięki temu jest bardziej wilgotna, rześka.
  • 3. Sałatka z kapusty pekińskiej, pomidorów, kukurydzy:
    Składniki

    kapusta pekińska
    3 ogórki świeże
    3 duże pomidory
    1 cebula, 1 jabłko
    kukurydza konserwowa
    koper, przyprawy do smaku
    Można dodać ser feta
    Etapy przygotowania

    1
    Kapustę pekińską pokroić.Dodać pokrojone w kostkę ogórki,pomidory,cebulkę i jabłko.Następnie dodać kukurydzę. Dodać posiekany koper i wszystko dokładnie wymieszać.Doprawić do smaku.
  • 4. Surówka z czerwonej kapusty i jabłka:
    Składniki:
    czerwona kapusta
    jabłko
    cebula
    ocet
    cukier
    sól, pieprz

    Wykonanie:
    Kapustę oczyszczam z zewnętrznych liści i drobno szatkuję.
    Zalewam zimną, osoloną wodą z odrobiną octu i gotuję do miękkości.
    Odcedzoną kapustę skrapiam octem i schładzam.
    Dodaję starte na grubej tarce jabłko i drobno posiekaną cebulę.
    Całość dokładnie mieszam.
    Doprawiam do smaku solą, pieprzem i cukrem.
  • 5. Smażymy frytki wlewamy olej do małego garnuszka.I wyciągamy je na papierowy ręcznik.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować