Różyczki z mięsem mielonym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Główkę kalafiora dokładnie oczyść, opłucz, podziel na różyczki. Włóż je do posolonego wrzątku i gotuj około 20 min. Cebulę i czosnek obierz, opłucz, pokrój w niewielką kostkę.
Na patelni mocno rozgrzej olej. Wrzuć mięso. Mieszając, zrumień. Dodaj cebulę,czosnek oraz marchewki. Dołóż koncentrat pomidorowy i krótko zasmaż. Następnie dodaj pomidory z puszki oraz ketchup. Przypraw do smaku ostrą i słodka papryką oraz solą i pieprzem. Duś 20 min. Różyczki kalafiora dokładnie odcedź, osącz, dodaj do mięsnego sosu. Gotowe danie przełóż do naczynia żaroodpornego i posyp dużą ilością sera i wstaw do rozgrzanego piekarnika, aż sie ser roztopi. Na końcu danie udekorować natką pietruszki.
Porady
Jeszcze lepiej smakuje z ryżem zamiast kalafiora ;)
Komentarze