REKLAMA

Kotleciki z głębin:)

wyświetlono: 100 | dodany do książki kucharskiej: 0 | polecenia: 0

Z głębin...mórz i oceanów, czyli krewetki i kraby, z dodatkiem polskości w postaci ziemniaków! Bardzo proste, estetyczne, zaskakujące i smakujące danie:)

opublikowany: 25.05.2011
Udostępnij Pinterest
  • więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - krewetki: 13 sztuk
    - paluszki krabowe: 8 sztuk
    - ziemniaki (ok 4 średniej wielkości ziemniaki): 300 gramów
    - kukurydza: 200 gramów
    - szczypiorek: 0.5 szklanki
    - sos tabasco: 3 łyżki
    - ketchup: 5 łyżeczek
    - cebula: 1 sztuka
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Sposób przygotowania:

  • zamrozone krewetki 1. W osolonej wodzie gotujemy ok 20 minut ziemniaki. W drugim garnku doprowadzamy wodę do wrzenia i na 3-4 minuty wrzucamy krewetki. Po tym czasie wyławiamy je i odkładamy do wystygnięcia, na garnek kładziemy sitko z paluszkami krabowymi i zostawiamy do czasu aż paluszki całkowicie się rozmrożą.
  • kukurydza 2. Do miski przekładamy wcześniej odcedzoną kukurydzę, posiekany szczypiorek,cebulę, dwa jajka. Pieprz, sól, ketchup i sos tabasco dodajemy według uznania.
  • oderwane ogonki krewetek 3. Odrywamy ogonki krewetek.
  • pokrojone krewetki 4. Krewetki i paluszki krabowe kroimy w ok 1cm kawałki i dorzucamy do miski z resztą składników.
  • ugniatmany ziemniaki 5. Ziemniaki odcedzamy i rozgniatamy tłuczkiem, po czym dodajemy do reszty składników i dokładnie mieszamy.
  • smażenie kotlecikow na patelni 6. Formujemy kotleciki trochę mniejsze niż dłoń i kładziemy na patelni z rozgrzanym tłuszczem.
  • Gotowe kotleciki 7. Smacznego!
  • 8. *UWAGA niestety na zdjęciach nie ma paluszków krabowych, bo akurat nie miałem ich w lodówce:(
  • krewetki 9. foto
  • dodajemy jajka i sos 10. foto
  • dodajemy cebule 11. foto
  • dodajemy ziemniaki 12. foto
  • mieszamy składniki 13. foto
  • sos 14. foto
Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: polcia polcia

Kawior z głębin

Mieszkam nad jeziorem i zawsze mam świeże rybki.

kategoria: Dania główne opublikowany: 19.04.2013 | wyświetlono: 152 Książki kucharskie: 0 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE