Z głębin...mórz i oceanów, czyli krewetki i kraby, z dodatkiem polskości w postaci ziemniaków! Bardzo proste, estetyczne, zaskakujące i smakujące danie:)
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
- krewetki: 13 sztuk
- paluszki krabowe: 8 sztuk
- ziemniaki (ok 4 średniej wielkości ziemniaki): 300 gramów
- kukurydza: 200 gramów
- szczypiorek: 0.5 szklanki
- sos tabasco: 3 łyżki
- ketchup: 5 łyżeczek
- cebula: 1 sztuka
Kotleciki z głębin:) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W osolonej wodzie gotujemy ok 20 minut ziemniaki. W drugim garnku doprowadzamy wodę do wrzenia i na 3-4 minuty wrzucamy krewetki. Po tym czasie wyławiamy je i odkładamy do wystygnięcia, na garnek kładziemy sitko z paluszkami krabowymi i zostawiamy do czasu aż paluszki całkowicie się rozmrożą.
2.Do miski przekładamy wcześniej odcedzoną kukurydzę, posiekany szczypiorek,cebulę, dwa jajka. Pieprz, sól, ketchup i sos tabasco dodajemy według uznania.
3.Odrywamy ogonki krewetek.
4.Krewetki i paluszki krabowe kroimy w ok 1cm kawałki i dorzucamy do miski z resztą składników.
5.Ziemniaki odcedzamy i rozgniatamy tłuczkiem, po czym dodajemy do reszty składników i dokładnie mieszamy.
6.Formujemy kotleciki trochę mniejsze niż dłoń i kładziemy na patelni z rozgrzanym tłuszczem.
7.Smacznego!
8.*UWAGA niestety na zdjęciach nie ma paluszków krabowych, bo akurat nie miałem ich w lodówce:(
Komentarze