Sałatka z gyrosem na dwa sposoby

4.47 (164 ocen)

  • 20 min

Sałatka którą pokochają nawet najbardziej wymagający smakosze. Za każdym razem kiedy ją zrobię znika ze stołu w ciągu minuty!

  • 20 min

Składniki:

  • Pierś z kurczaka (połówkę lub całą w zależności ile kto lubi mięsa)
    Przyprawa kebab - gyros
    zioła prowansalskie (po łyżce: bazylii, oregano, majeranku i tymianku)
    ketchup pikantny - 4 łyżki
    ogórek konserwowy - 4 średnie szt
    majonez - 4 łyżki
    mała puszka kukurydzy
    mała główka kapusty pekińskiej lub 4 liście
Wystaw ocenę:

4.47 (164 ocen)

Zobacz również:

Sałatki Sałatka gyros Gyros

Sałatka z gyrosem na dwa sposoby - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pierś myjemy, kroimy w małe kawałki wielkości 1 cm x 1 cm. Obtaczamy w przyprawie kebab gyros i odstawiamy na chwilkę, aby przyprawa się połączyła z mięsem.
    Następnie smażymy na maśle klarowanym lub zwykłym maśle do miękkości.
    Odstawiamy do ostygnięcia.
  • 2. Ogórki konserwowe kroimy w małą kostkę, kukurydzę odcedzamy .
    kapustę pekińską myjemy i wycinamy z niej twardy środek. Kroimy na cienkie, krótkie paseczki.

    W tym momencie mając przygotowane składniki możemy zrobić sałatkę na dwa sposoby.
  • 3. Pierwszy szybki, do podanie od razu po przygotowaniu.
    Mieszamy wszystkie wcześniej przygotowane składniki dodając majonez, ketchup i zioła prowansalskie.
  • 4. Drugi sposób, wolniejszy na który potrzebujemy aż jednego dnia.
    Robimy sałatkę warstwowo, wstawiając na noc do lodówki.
    W ten sposób składniki przejdą nawzajem swoim zapachem i smakiem a mięso nabierze wyrazistszego smaku.
    Do salaterki dość dużej wkładamy po kolei:
    Pierś z kurczaka w przyprawie kebab-gyros
    posypujemy ziołami prowansalskimi
    Wyciskamy ketchup, aby przykryć całkowicie mięso (cienka warstwa)
    Następnie posypujemy kostkami ogórka konserwowego
    Smarujemy majonezem, aby przykryć całkowicie ogórki (cienka warstwa)
    Posypujemy kukurydzą
    Przykrywamy majonezem a następnie wyciskamy ketchup na tą wastewkę (cienka warstwa)
    i posypujemy kapustą pekińską.

    Salaterkę przykrywamy folią spożywczą, aby nie zbierała zapachów z lodówki i wstawiamy na noc do lodówki.

    I teraz znowu możemy podać ją w dwojaki sposób:
    Zostawić taką warstwową, ale mówić każdemu kto po nią sięgnie aby sięgnął łyżką aż na dno i nakładał sobie wszystkich warstw.
    Lub wymieszać cała sałatkę.

    Wybór należy do Was:)
    Życzę wszystkim smacznego
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak Sałata Pierś z kurczaka Warzywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować