Mielone na dwa sposoby

1 (1 ocen)

  • 60 min

Pierwszego dnia podaję pulpeciki z makaronem , a drugiego kotlety mielone z ziemniakami i surówką.

  • 60 min

Składniki:

  • mięso mielone z szynki 50 dag
    marchew
    mała cebula
    kawałek pietruszki
    2 łyżeczki musztardy
    jajko
    około 3-4 łyżek bułki tartej
    2 łyżki kaszy mannej
    duża łyżka posiekanej natki pietruszki
    sól
    pieprz
    papryka słodka
    koncentrat pomidorowy
    liść laurowy
    łyżka cukru
    2-3 łyżki mąki
    łyżka śmietany 18 %
    olej

    makaron
    ziemniaki
Wystaw ocenę:

1 (1 ocen)

Mielone na dwa sposoby - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę, marchew i pietruszkę ścieram na warzywnej tartce. Mieszam z mięsem. Dodaję jajko, kaszę, bułkę i doprawiam musztardą, solą, pieprzem oraz papryką w proszku. Dodaję posiekaną natkę. Mieszam. Dłonie opruszam bułką tartą (wtedy łatwiej formować pulpeciki). Z połowy mięsa robię małe pulpety , podsmażam je na patelni i przekładam do garnka. Zalewam około 2 szklankami ciepłej wody, dodaje listek laurowy i koncentrat. Gotuje około 10 - 15 minut. Doprawiam solą, pieprzem i cukrem. Mąkę mieszam z małą ilością zimnej wody, dodaję śmietanę. Mieszam rózgą by nie było grudek i wlewam do garnka. Chwile jeszcze gotuję. Podaję z makaronem..

    Z drugiej części mięsa formuję kotlety mielone i smażę na patelni. Podaję drugiego dnia z ziemniakami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso mielone Mięso

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Mielenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować