Mielone na dwa sposoby - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę, marchew i pietruszkę ścieram na warzywnej tartce. Mieszam z mięsem. Dodaję jajko, kaszę, bułkę i doprawiam musztardą, solą, pieprzem oraz papryką w proszku. Dodaję posiekaną natkę. Mieszam. Dłonie opruszam bułką tartą (wtedy łatwiej formować pulpeciki). Z połowy mięsa robię małe pulpety , podsmażam je na patelni i przekładam do garnka. Zalewam około 2 szklankami ciepłej wody, dodaje listek laurowy i koncentrat. Gotuje około 10 - 15 minut. Doprawiam solą, pieprzem i cukrem. Mąkę mieszam z małą ilością zimnej wody, dodaję śmietanę. Mieszam rózgą by nie było grudek i wlewam do garnka. Chwile jeszcze gotuję. Podaję z makaronem..
Z drugiej części mięsa formuję kotlety mielone i smażę na patelni. Podaję drugiego dnia z ziemniakami.
Komentarze