REKLAMA

Mielone z warzywami na dwa sposoby

wyświetlono: 7154 | dodany do książki kucharskiej: 4 | polecenia: 3

Smaczna propozycja z wykorzystaniem tej samej masy mięsno- warzywnej do dwu dań.Klopsiki z sosem oraz kotleciki, np na zimno.

opublikowany: 25.05.2013
Udostępnij Pinterest
  • 40 min

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego wołowo- wieprzowego
    250 g ugotowanych warzyw
    1 surowe jajko
    1 średnia bułka kajzerka
    1 średnia cebula
    2 ząbki czosnku
    posiekany świeży majeranek
    sól, pieprz czarny, przyprawa uniwersalna- do smaku
    olej rzepakowy do smażenia kotletów

Ocena:

(średnia 5 z 197 głosów)

Sposób przygotowania:

  • mielenie warzyw 1. Zmielone mięso łączymy razem ze zmielonymi warzywami.
    Przemielamy także namoczoną wcześniej w mleku- kajzerkę oraz obrane: cebulę i czosnek.
  • wyrobiona masa mięsno- warzywna 2. Dodajemy do masy jajko, przyprawy do smaku. Wyrabiamy na gładką masę.
  • własny, wyhodowany majeranek 3. Na końcu siekamy i wsypujemy świeże zioła.
  • pulpeciki obtoczone w bułce tartej 4. Masę dzielimy na 2 części.
    Z jednej lepimy kulki na klopsiki. Obtaczamy w bułce tartej.
    Gotujemy w osolonym wrzątku z dodatkiem oleju kilka min. Wyjmujemy łyżką cedzakową.
    Z porcji wychodzi 8 szt klopsików.
  • klopski z sosem koperkowo- musztardowym 5. Gorące klopsiki podajemy z młodymi ziemniaczkami i sosem, np musztardowo- koperkowym.
  • smażenie kotlecików mięsno- warzywnych 6. Z drugiej porcji masy mięsnej formujemy podłużne kotleciki. Wychodzi 5 sztuk. Obtaczamy w bułce tartej.
    Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na rumiano.
  • kotleciki mielone mięsno- warzywne 7. Kotleciki podajemy na gorąco, jako mięsny dodatek z surówką i ziemniaczkami.
  • 8. Smacznego ;)

Porady

Warzywa ugotowane, to te np z rosołu lub innej czystej zupy. Mięso mielone jest w proporcji 1:1. Zawsze, przed formowaniem z mięsa mielonego kotletów lub klopsów, moczymy dłonie w zimnej wodzie. Porcje są ładne i łatwe w formowaniu. Kotleciki doskonale smakują na zimno z pieczywem. Można je zabrać na wycieczkę, czy piknik.

Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

mielone z warzywami wg Bozenki63 Dodane przez: aniak
kotlety mięsno warzywne Dodane przez: ewoola


Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: zandero99 zandero99

Roladki z karkówki na dwa sposoby

Proste sposoby na pyszne roladki z karkówki.

kategoria: rolada Dania główne roladki opublikowany: 22.01.2014 | wyświetlono: 48604 Książki kucharskie: 2 | Polecenia: 1
Dodane przez: marta625

Ciastka owsiane na dwa sposoby

Za jednym zamachem można przygotować dwa rodzaje smacznych i zdrowych ciastek

kategoria: ciastka opublikowany: 22.11.2017 | wyświetlono: 1209 Książki kucharskie: 1 | Polecenia: 0
Dodane przez: bietka received_1079120452535385

Jajka na dwa sposoby

Pyszne jajka nie tylko na Wielkanoc.

kategoria: jajko Przystawki opublikowany: 27.01.2014 | wyświetlono: 661 Książki kucharskie: 5 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE