KOTLECIKI MARCHEWKOWO DROBIOWE

0 (0 ocen)

  • 50 min

Kotleciki z piersi kurczaka z dodatkiem tartej marchewki , płatkami owsianymi i pietruszki są wilgotne i bardzo smaczne. Płatki i marchewka właściwie są niewyczuwalne . Dodatek majonezu daje bardzo ciekawy smak. Polecam Państwu taką odmianę z udziałem piersi drobiowych z kurczaka.

  • 50 min

Składniki:


  • SKŁADNIKI na ok. 21 sztuk :

    - 1 kg piersi z kurczaka
    - 1 szklanka płatków owsianych + 1 szklanka wrzątku
    - 30 dkg marchewki + 1 płaska łyżeczka soli morskiej drobnej+ 2 łyżki oleju
    - 1 duża cebula
    - 1 ząbek czosnku
    - 1 jajko
    - 1 płaska łyżka majonezu
    - 2 lekko kopiaste łyżki mąki pszennej
    - pieprz
    - do mięsa 1 płaska łyżeczka soli morskiej drobnej
    - pęczek pietruszki
    - kilka kawałków masła + ¼ szklanki wody
    - olej rzepakowy do obsmażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kotleciki marchewkowo drobiowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-02o4kbg 1. 1) Piersi kurczaka drobniutko pokroić w kosteczkę – komu się nie chce może zmielić na najgrubszej siatce.
    2) Jedną szklankę płatków owsianych zalać wrzątkiem i pozostawić do całkowitego napęcznienia.
    3) Marchewkę zetrzeć na grubych oczkach, cebulę pokroić w kosteczkę, czosnek posiekać i dodać 1 płaską łyżeczkę soli morskiej. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju i zeszklić cebulę- dodać czosnek. Chwilkę przesmażyć i dodać marchewkę. Smażyć na silnym ogniu mieszając aż marchewka zmieni kolor i zrobi się wiotka- 3- 4 minuty. Ostudzić.
    4) Do mięsa dodać chłodne płatki owsiane, marchewkę z cebulą , majonez, 1 płaską łyżeczkę soli, pieprz wg uznania, posiekaną pietruszkę ( nie żałować) , jajko, mąkę pszenną i bardzo dobrze wyrobić masę, żeby się rozkleiła.
  • image-22opjp1 2. 5) Maczając dłonie w wodzie uformować klopsiki wielkości małej brzoskwini. Obsmażyć na rumiano (delikatnie obracając) z obu stron i przełożyć do większej głębszej patelni lub rondla z grubszym dnem. Obłożyć kilkoma wiórkami masła, wlać ¼ szklanki wody i mocno rozgrzać patelnię pod przykryciem. Ogień zmniejszyć do minimum i parować kotleciki 7- 10 minut.

Porady

- kotleciki można zrobić dzień wcześniej do momentu obsmażenia, a masło i wodę dodać na drugi dzień w czasie odgrzewania - ilość soli jaką podałam wynosi łącznie 2 płaskie łyżeczki- jest ona wystarczająca wg mojego smaku. Podaję ilość, żeby zaoszczędzić Państwu próbowania surowego mięsa drobiowego. Możecie Państwo również doprawić wg własnego smaku.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować