KOTLECIKI MARCHEWKOWO DROBIOWE

  • wyświetlono: 399 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Kotleciki z piersi kurczaka z dodatkiem tartej marchewki , płatkami owsianymi i pietruszki są wilgotne i bardzo smaczne. Płatki i marchewka właściwie są niewyczuwalne . Dodatek majonezu daje bardzo ciekawy smak. Polecam Państwu taką odmianę z udziałem piersi drobiowych z kurczaka.

W kuchni Danusi
  • 50min

Składniki


SKŁADNIKI na ok. 21 sztuk :

- 1 kg piersi z kurczaka
- 1 szklanka płatków owsianych + 1 szklanka wrzątku
- 30 dkg marchewki + 1 płaska łyżeczka soli morskiej drobnej+ 2 łyżki oleju
- 1 duża cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 jajko
- 1 płaska łyżka majonezu
- 2 lekko kopiaste łyżki mąki pszennej
- pieprz
- do mięsa 1 płaska łyżeczka soli morskiej drobnej
- pęczek pietruszki
- kilka kawałków masła + ¼ szklanki wody
- olej rzepakowy do obsmażenia

Sposób przygotowania przepisu:

KOTLECIKI MARCHEWKOWO DROBIOWE

  • image-02o4kbg1. 1) Piersi kurczaka drobniutko pokroić w kosteczkę – komu się nie chce może zmielić na najgrubszej siatce.
    2) Jedną szklankę płatków owsianych zalać wrzątkiem i pozostawić do całkowitego napęcznienia.
    3) Marchewkę zetrzeć na grubych oczkach, cebulę pokroić w kosteczkę, czosnek posiekać i dodać 1 płaską łyżeczkę soli morskiej. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju i zeszklić cebulę- dodać czosnek. Chwilkę przesmażyć i dodać marchewkę. Smażyć na silnym ogniu mieszając aż marchewka zmieni kolor i zrobi się wiotka- 3- 4 minuty. Ostudzić.
    4) Do mięsa dodać chłodne płatki owsiane, marchewkę z cebulą , majonez, 1 płaską łyżeczkę soli, pieprz wg uznania, posiekaną pietruszkę ( nie żałować) , jajko, mąkę pszenną i bardzo dobrze wyrobić masę, żeby się rozkleiła.
  • image-22opjp12. 5) Maczając dłonie w wodzie uformować klopsiki wielkości małej brzoskwini. Obsmażyć na rumiano (delikatnie obracając) z obu stron i przełożyć do większej głębszej patelni lub rondla z grubszym dnem. Obłożyć kilkoma wiórkami masła, wlać ¼ szklanki wody i mocno rozgrzać patelnię pod przykryciem. Ogień zmniejszyć do minimum i parować kotleciki 7- 10 minut.

Porady

- kotleciki można zrobić dzień wcześniej do momentu obsmażenia, a masło i wodę dodać na drugi dzień w czasie odgrzewania
- ilość soli jaką podałam wynosi łącznie 2 płaskie łyżeczki- jest ona wystarczająca wg mojego smaku. Podaję ilość, żeby zaoszczędzić Państwu próbowania surowego mięsa drobiowego. Możecie Państwo również doprawić wg własnego smaku.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

zdrowie_na_talerzukotleciki miesno- warzywne

Komentarze

Podobne przepisy

Drobiowe kotleciki

Dodane przez: Goniak

Zdrowe drobiowe kotleciki z otrębami

Kolejny pomysł na dietetyczny obiad...

Puszyste kotleciki drobiowe

Dodane przez: Jagodowe_ciastko

Puszyste kotleciki drobiowe

Ten sposób na niestandardowe podanie...

Kotleciki z wątróbki

Dodane przez: szarak86

Kotleciki z wątróbki drobiowej

Smaczne kotleciki z wątróbki. Lubiane...

Marchewkowe kotlety

Dodane przez: Mysiunia

Marchewkowe kotleciki z jajem

Jarskie kotleciki marchewkowe z...

Mielone kotleciki drobiowe

Dodane przez: bogusia82

Mielone kotleciki drobiowe

Smaczne kotleciki z kurczaka które...

kotleciki marchewkowe

Dodane przez: katarzyna

kotleciki marchewkowe

super pyszne

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE