-1 kg mąki
-4 dag drożdży
-8 dag cukru
-1/2 l. letniego mleka
-7 dag masła
-2 jajka
-1 łyżeczka soli
-skórka otarta z cytryny
-3 żółtka
-20 dag cukru pudru
Koszyczek wielkanocny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z mąki, drożdży, cukru, mleka, masła (łyżkę odłożyć), jajek, soli i skórki przygotować ciasto drożdżowe. Zostawić do wyrośnięcia. Wyrośnięte podzielić na 26 kawałków o jednakowej wadze, z 20 uformować wałki o długości 35 cm i upleść siatkę.
2.Miskę żaroodporną o średnicy 17 cm posmarować od zewnątrz masłem, ułożyć na niej siatkę, docisnąć i odciąć zbędne kawałki ciasta. Z 2 kawałków ciasta uformować dwa wałki o długości 40 cm i skręcić z nich sznur. Ze sznura uformować pierścień, który będzie podstawą koszyka. Końce sznura skleić rozmąconym żółtkiem.
3.Z 2 kawałków ciasta formować cienkie wałki, skręcić z nich sznur i owinąć nim wygięty na kształt uchwytu kawałek drutu (końce drutu zostawić wolne).
Z pozostałego ciasta uformować 3 wałki, spleść warkocz i ułożyć go do okoła brzegu kosza. Warkocz ułożyć w obręcz, końce posmarować żółtkiem i dobrze docisnąć. Wszystkie części koszyka posmarować rozmąconym żółtkiem. Tak przygotowany koszyk wstawić do piekarnika i piec 45 min w 220 st. C.
Po 15 min pieczenia przykryć pergaminem.
Podstawę i uchwyt piec osobno ok. 25 min.
Porady
Do koszyczka możemy włożyć pisanki i ozdobić kwiatami lub bukszpanem.
Komentarze