Koszyczek Wielkanocny

0 (0 ocen)

Ładnie prezentuje się na świątecznym stole:)

Składniki:

  • -1 kg mąki
    -4 dag drożdży
    -8 dag cukru
    -1/2 l. letniego mleka
    -7 dag masła
    -2 jajka
    -1 łyżeczka soli
    -skórka otarta z cytryny
    -3 żółtka
    -20 dag cukru pudru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Koszyczek wielkanocny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z mąki, drożdży, cukru, mleka, masła (łyżkę odłożyć), jajek, soli i skórki przygotować ciasto drożdżowe. Zostawić do wyrośnięcia. Wyrośnięte podzielić na 26 kawałków o jednakowej wadze, z 20 uformować wałki o długości 35 cm i upleść siatkę.
  • 2. Miskę żaroodporną o średnicy 17 cm posmarować od zewnątrz masłem, ułożyć na niej siatkę, docisnąć i odciąć zbędne kawałki ciasta. Z 2 kawałków ciasta uformować dwa wałki o długości 40 cm i skręcić z nich sznur. Ze sznura uformować pierścień, który będzie podstawą koszyka. Końce sznura skleić rozmąconym żółtkiem.
  • 3. Z 2 kawałków ciasta formować cienkie wałki, skręcić z nich sznur i owinąć nim wygięty na kształt uchwytu kawałek drutu (końce drutu zostawić wolne).
    Z pozostałego ciasta uformować 3 wałki, spleść warkocz i ułożyć go do okoła brzegu kosza. Warkocz ułożyć w obręcz, końce posmarować żółtkiem i dobrze docisnąć. Wszystkie części koszyka posmarować rozmąconym żółtkiem. Tak przygotowany koszyk wstawić do piekarnika i piec 45 min w 220 st. C.
    Po 15 min pieczenia przykryć pergaminem.
    Podstawę i uchwyt piec osobno ok. 25 min.

Porady

Do koszyczka możemy włożyć pisanki i ozdobić kwiatami lub bukszpanem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować