WIELKANOCNY KOSZYCZEK

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

NA STOLE WIELKANOCNYM NIE MOŻE ZABRAKNĄĆ KOSZYCZKA. Na ten pomysł wpadłam dzięki staropolskim KULEBIAKOM i zawsze robi niesamowite wrażenie

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • CIASTO:
    - mąka pszenna typ 550 poznańska: 0.5 kilograma
    - drożdże świeże( zrobic papkę z wodą): 5 dekagramów
    - sól, pieprz czarny, papryka czerwona słodka: 1 łyżeczka
    - olej: 0.5 szklanki
    - woda-letnia (wody dodać tyle by zagnieśc elastyczne ciasto): 2 szklanki
    - cukier zwykły drobny: 1 łyżeczka
    FARSZ:
    - mięso mielone wołowo - wieprzowe: 0.5 kilograma
    - pieczarki smażone: 0.5 kilograma
    - kiełbasa biała parzona: 5 sztuk
    - jajko kurze,: 1 sztuka
    - sól,pieprz,majeranek do smaku: 1 łyżeczka
    - bułka tarta lub mąka (bułkę sypiemy by masa była w miarę zwarta): 0.5 szklanki
    - czupryca / bazylia: 1 łyżeczka
    - czosnek ząbki utarte: 3 ząbki
    - koperek, natka pietruszki, szczypiorek: 1 pęczek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Bułki Jajko Przystawki

Wielkanocny koszyczek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • wielkanocny koszyczek 1. Z podanych składników na ciasto zagniatamy razem całość by powstało ciasto elastyczne i jędrne. Odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 15 minut.
    W między czasie smażymy starte pieczarki. Zostawiamy do przestygnięcia. Kiełbasę białą parzoną kroimy w plasterki lub w kostkę. Z mięsem mielonym mieszamy pieczarki, kiełbasę, poszatkowaną natkę pietruszki, koperek i szczypiorek. Można dodać paprykę. Dodajemy jajko i bułkę tartą. Wyrabiamy masę w miarę scaloną. Formujemy płaski placek z podniesionymi bokami. Układamy go na folii i zapiekamy w nagrzanym piekarniku przez ok 10-15 minut. Wyjmujemy.
    Ciasto jeszcze raz wyrabiamy, z kawałka robimy placek na wielkość zapieczonego mięsa i kładziemy na nim cały farsz. Z pozostałego ciasta robimy boki koszyczka i doklejamy do całości. Formujemy także rączkę do koszyczka. Całość smarujemy żółtkiem. Pieczemy ok 40 minut w 200 stopniach bez termoobiegu. Po wyjęciu i lekkim przestudzeniu ozdabiamy. Ja ułożyłam wszystko na liściach sałaty, do koszyczka włożyłam całe drobne pieczarki usmażone na maśle i posypałam szczypiorkiem.
    Jest to bardzo efektowny pomysł, prosty do wykonania i przede wszystkim bardzo smaczny. Farsz można robić wedle własnego uznania. Może to być kapusta z grzybami, ryba, warzywa...co tylko komu przyjdzie do głowy.
    Taki koszyczek jest także wspaniałym prezentem dla jubilata lub solenizanta. Polecam
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować