Muffinki z budyniem i malinami

0 (0 ocen)

  • 60 min

Smaczny deser z malinami. :)

  • 60 min

Składniki:

  • - 30 dag malin
    -25 dag margaryny
    -3/4 szkl. cukru pudru
    -4 jajka
    -2 op. cukru waniliowego
    -2 szkl. mąki
    -2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
    -1 łyżeczka proszku do pieczenia
    -1 op. budyniu waniliowego lub śmietankowego
    -400 ml mleka( niepełne 2 szklanki)
    -cukier puder do posypania

Muffinki z budyniem i malinami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Maliny myjemy i osuszamy. Przygotowujemy budyń: odlewamy 1/2 szkl. mleka i rozrabiamy proszek budyniowy. Resztę mleka zagotowujemy z 1 cukrem waniliowym. Wlewamy rozrobiony budyń, cały czas mieszamy, by nie powstaly grudki. Gotujemy przez chwilę a następnie zostawiamy do przestygnięcia.
  • 2. Margarynę ucieramy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Nie przerywając ucierania dodajemy po 1 jajku (następne dopiero wtedy, gdy poprzednie połączy się z tłuszczem inaczej masa może się zwarzyć). Następnie dodajemy obie mąki przesiane z proszkiem do pieczenia i dokładnie mieszamy.
  • 3. Przygotowyjemy 14 papierowych foremek do babeczek. Do każdej nakładamy po łyżce ciasta. Następnie po łyżce budyniu i kilka malin. Przykrywamy łyżką ciasta. Muffinki pieczemy 20-25 min w temperaturze 200 stopni. Po przestudzeniu posypujemy cukrem pudrem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy