Kosteczki czekoladowo- kokosowe

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Wyjątkowe połączenie czekolady i kokosa

  • 2 godz.

Składniki:

  • SKŁADNIKI NA CIASTO:
    - 450 g mąki pszennej
    - 2 jajka
    - 100 g margaryny
    - 250 g cukru
    - 3 łyżki płynnego miodu
    - 3/4 szk.mleka
    - 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

    SKŁADNIKI NA POLEWĘ:
    - 1 kostka margaryny (250 g)
    - 1 szk. cukru
    - 1 szk. mleka
    - 3 łyżki kakao
    - 1 kieliszek rumu lub wódki

    DODATKOWO:
    - 250 g wiórków kokosowych
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Kosteczki czekoladowo- kokosowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Jajka ubić z cukrem i miodem na gładką, puszystą masę, dodać pokrojoną na małe kawałki margarynę i dokładnie utrzeć. Następnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz mleko. Wszystko dokładnie wymieszać. Masę przelać do dużej blaszki (25x35 cm) wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 20-25 min. Wystudzone ciasto pokroić w kostkę o bokach około 4 cm.
    2. Przygotować polewę. Zagotować margarynę, mleko i cukier, dodać kakao.Zdjąć z ognia i dodać rum/ wódkę i dokładnie wymieszać.
    3. Kostki ciasta zamaczać w gorącej polewie i obtaczać ze wszystkich stron w wiórkach kokosowych.

Porady

Najlepiej smakują po 2-3 dniach od przygotowania.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować