Koreczki śledziowe z czerwonym i zielonym pesto

0 (0 ocen)

  • 12 godz.
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Koreczki śledziowe z dodatkiem czerwonego i zielonego pesto to propozycja ciekawej przystawki śledziowej.

  • 12 godz.
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • na 12 koreczków:
    12 płatów śledziowych
    100 g sera feta
    6 zielonych oliwek
    pieprz czerwony
    cebula
    2 ząbki czosnku
    natka pietruszki
    4 liście laurowe najlepiej świeże
    4 ziarna angielskie
    olej i sok oraz skórka z cytryny

    pesto czerwone:
    150 g odsączonych z oleju suszonych pomidorów
    papryczka chili
    łyżka startego parmezanu
    sól
    pieprz
    bazylia
    oregano
    olej spod pomidorów około 2-3 łyżki

    pesto zielone:
    pęczek bazylii
    łyżka parmezanu
    sól
    pieprz
    sok i skórka z połowy cytryny
    oliwa z oliwek około 2-3 łyżki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki Koreczki Rolmopsy

Koreczki śledziowe z czerwonym i zielonym pesto - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pesto czerwone:
    Pomidory, miksujemy z chili, startym parmezanem następnie ciągle miksując stopniowo wlewamy olej spod pomidorów. Pastę doprawiamy do smaku solą, pieprzem, oregano i bazylią.
    Pest zielone:
    Posiekaną bazylię miksujemy ze startym parmezanem, sokiem i skórką cytryn, następnie ciągle miksując wlewamy oliwę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

    6 płatów śledziowych smarujemy czerwonym pesto, zwijamy ruloniki, na wierzch każdego kładziemy po kostce fety.

    Pozostałe 6 płatów smarujemy zielonym pesto, a do środka każdego wkładamy zieloną oliwkę i ziarenko czerwonego pieprzu.

    Na dno dwóch szklanych naczyń układamy posiekaną cebulę, po 2 liście laurowe i ziela angielskie. Na tak przygotowanym podłożu układamy w jednym koreczki z zielonym pesto, a w drugim z czerwonym.

    Koreczki z czerwonym pesto posypujemy drobno posiekanym czosnkiem, a z zielonym posiekanym czosnkiem i pietruszką.

    Obie wersje koreczków skrapiamy sokiem z cytryny i posypujemy skórką, a następnie zalewamy olejem. Olej powinien dokładnie pokryć śledzie. Śledzie przykrywamy i odstawiamy do lodówki na minimum 12 godzin.

    Podajemy podane posypane świeżą natką pietruszki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować