Kopiec kreta z frużeliną malinową i kremem waniliowym

0 (0 ocen)

Większość z nas to popularne ciasto kojarzy z gotowym deserem z pudełka. Nie każdy jednak wie, że ciasto można samodzielnie przygotować w domu i na prawdę nie jest to trudne. Z okazji imienin syna przygotowałam taką wersję de lux tego znanego ciasta. Banany zastąpiłam frużeliną malinową.

Składniki:

  • 350 g mąki pszennej
    200 g drobnego cukru
    250 ml mleka 2%
    200 ml oleju
    2 jajka M
    4 łyżki ciemnego kakao
    2 łyżki jogurtu naturalnego
    1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    Frużelina malinowa:
    300 g malin *
    4 łyżki cukru
    4 łyżeczki żelatyny spożywczej
    Krem waniliowy:
    300 ml śmietany kremówki
    200 g mascarpone
    4 łyżki cukru pudru
    1 łyżeczka pasty waniliowej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Kopiec kreta z frużeliną malinową i kremem waniliowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Mąkę mieszamy z kakao, proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną. Przesiewamy przez sito i odstawiamy na bok. Do miski wbijamy jajka, dodajemy cukier i ubijamy tak długo, aż cukier się rozpuści aż masa będzie puszysta. Na przemian dodajemy mleko, olej i suche składniki. Mieszamy do połączenia się składników. Dno tortownicy o wymiarach 23 cm wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy ciasto. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160'C i pieczemy około 50-55 minut. Przed wyjęciem ciasta z piekarnika sprawdzamy patyczkiem czy ciasto jest suche. Ciasto odstawiamy do wystudzenia.
    Z ciasta ścinamy wierzch na wysokości 2 cm. Środek ciasta wydrążamy tak, aby został 2,5 cm brzeg i cały spód.
  • 2. Frużelina malinowa:
    Maliny przekładamy do rondelka, dodajemy cukier i podgrzewamy. Doprowadzamy do wrzenia i zestawiamy z palnika. W niewielkiej ilości gorącej wody ( około 10 łyżek ) rozpuszczamy żelatynę i dodajemy do malin. Mieszamy i odstawiamy na bok. Kiedy maliny wystygną, wstawiamy do lodówki. Gęstą frużelinę wykładamy na wydrążony spód ciasta i wstawiamy do lodówki do całkowitego zastygnięcia frużeliny.
  • 3. Do śmietany dodajemy pastę waniliową, cukier i ubijamy na sztywną, puszystą masę. Śmietanę łączymy z mascarpone i mieszamy. Tak przygotowany krem wykładamy na frużelinę, tworząc kopiec. Wierzch posypujemy pokruszonym ciastem, lekko dociskając. Ciasto chłodzimy w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Maliny

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować