Kopiec kreta

4.5 (165 ocen)

  • 1 godz. 20 min

O wiele lepszy niż gotowiec z paczki :)

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • Ciasto:

    2 szklanki mąki
    100 g masła lub margaryny (użyłam margaryny)
    1/2 szklanki cukru
    1 1/2 szklanki maślanki
    1 łyżeczka sody oczyszczonej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    3 łyżki kakao (zależy od jakości kakao-jak bardzo jest ciemne)

    Masa:

    500 ml śmietanki 30%
    300 g serka waniliowego (dałam 2 małe po 150g)
    4 łyżki cukru pudru
    3 łyżeczki żelatyny
    50 g czekolady gorzkiej
    3-4 banany (u mnie 3)
    sok z cytryny
Wystaw ocenę:

4.5 (165 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Kopiec kreta - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1h3lw7e 1. Masło lub margarynę rozpuścić w garnuszku i ostudzić.
    Wszystkie suche składniki wymieszać ze sobą. Wlać maślankę,wymieszać, dodawać pomału rozpuszczone masło (margarynę), cały czas miksować, aby ciasto uzyskało gładką masę.
    Wlać ciasto do tortownicy wysmarowanej tłuszczem. Piec w temp. 180° około 40-45 minut.
    Nie wyjmować ciasta od razu z piekarnika, żeby za bardzo nie opadło. Zostawić do wystygnięcia.
  • image-1j0bhy3 2. Z wystudzonego ciasta odciąć i wydrążyć łyżeczką środek ciasta tak aby został spód i brzegi, następnie wydrążone ciasto drobno pokruszyć i zostawić do obsypania.
    Banany obrać, przekroić wzdłuż i ułożyć wewnątrz ciasta. Skropić owoce delikatnie sokiem z cytryny.
  • image-1f4ko6u 3. Śmietankę 30% ubić na sztywno ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodać cukier puder oraz serek waniliowy i wymieszać na mikserem wolnych obrotach.
    Czekoladę zetrzeć na tarce i wymieszać z masą śmietankową.
    Żelatynę rozpuścić w 3 łyżkach gorącej wody (dokładnie wymieszać). Zanim wymieszamy żelatynę, zdąży ona trochę ostygnąć, więc można ją wlewać od razu pomału cały czas mieszając, żeby nie zrobiły się grudki.
  • image-1rdv3jy 4. Gotową masę wyłożyć na ciasto formując "górkę" i obsypać ją dokładnie rozkruszonym ciastem, delikatnie dociskając.
    Ciasto włożyć do lodówki na około 2 godziny.
    Przechowywać również w lodówce.

Porady

Do upieczenia ciasta użyłam tortownicy o wym.25cm.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Kakao Serek Śmietana Banany

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować