2 szklanki mąki
100 g masła lub margaryny (użyłam margaryny)
1/2 szklanki cukru
1 1/2 szklanki maślanki
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżki kakao (zależy od jakości kakao-jak bardzo jest ciemne)
Masa:
500 ml śmietanki 30%
300 g serka waniliowego (dałam 2 małe po 150g)
4 łyżki cukru pudru
3 łyżeczki żelatyny
50 g czekolady gorzkiej
3-4 banany (u mnie 3)
sok z cytryny
1.Masło lub margarynę rozpuścić w garnuszku i ostudzić.
Wszystkie suche składniki wymieszać ze sobą. Wlać maślankę,wymieszać, dodawać pomału rozpuszczone masło (margarynę), cały czas miksować, aby ciasto uzyskało gładką masę.
Wlać ciasto do tortownicy wysmarowanej tłuszczem. Piec w temp. 180° około 40-45 minut.
Nie wyjmować ciasta od razu z piekarnika, żeby za bardzo nie opadło. Zostawić do wystygnięcia.
2.Z wystudzonego ciasta odciąć i wydrążyć łyżeczką środek ciasta tak aby został spód i brzegi, następnie wydrążone ciasto drobno pokruszyć i zostawić do obsypania.
Banany obrać, przekroić wzdłuż i ułożyć wewnątrz ciasta. Skropić owoce delikatnie sokiem z cytryny.
3.Śmietankę 30% ubić na sztywno ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodać cukier puder oraz serek waniliowy i wymieszać na mikserem wolnych obrotach.
Czekoladę zetrzeć na tarce i wymieszać z masą śmietankową.
Żelatynę rozpuścić w 3 łyżkach gorącej wody (dokładnie wymieszać). Zanim wymieszamy żelatynę, zdąży ona trochę ostygnąć, więc można ją wlewać od razu pomału cały czas mieszając, żeby nie zrobiły się grudki.
4.Gotową masę wyłożyć na ciasto formując "górkę" i obsypać ją dokładnie rozkruszonym ciastem, delikatnie dociskając.
Ciasto włożyć do lodówki na około 2 godziny.
Przechowywać również w lodówce.
Porady
Do upieczenia ciasta użyłam tortownicy o wym.25cm.
Komentarze