Pyszna i zdrowa konfitura z czarnej porzeczki jest lekko kwaskowa ale smakuje wybornie. Idealna jako dodatek do kanapek jak również do różnego rodzaju ciast i deserów.
30 min
Dla 6 osób
Składniki:
2 kg czarnej porzeczki
2 konfiturki 3:1
700 g cukru
Konfitura z czarnej porzeczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Czarną porzeczką oberwij z krzaczka (jeśli masz w ogrodzie tak jak ja ).
Obierz z szypułek, opłukaj i osusz na sicie .Owoce rozdrobnij za pomocą blendera.
Słoiki umyj, osusz.
Owoce przełóż do garnka zagotuj dodaj konfiturki gotuj 2-3 minuty następnie dodaj cukier i gotuj około 3 minut.
2.Gorąca konfiturę wkładaj do słoików szczelnie zamykaj słoiki i odwracaj do góry dnem. Przykryj ściereczką.
3.Po wystudzeniu słoiki odwróć, odstaw w chłodne miejsce. A zimą ciesz się smakiem pysznej czarnej porzeczki czując smak i zapach lata.
Komentarze