Konfitura z czarnej porzeczki

4.44 (158 ocen)

  • 2 godz.

Lato zamknięte w słoiku!

  • 2 godz.

Składniki:

  • 2,5kg owoców czarnej porzeczki
    150ml wody
    500g cukru
Wystaw ocenę:

4.44 (158 ocen)

Zobacz również:

Desery Przetwory

Konfitura z czarnej porzeczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Porzeczki przebrać, oderwać szypułki, gałązki, listki. Owoce umyć dokładnie, wrzucić do garnka z grubym dnem, podlać wodą i gotować na małym ogniu 90 minut. Pod koniec należy często mieszać, ponieważ porzeczki mogą się przypalać. Tak przygotowane owoce odstawić w chłodne miejsce na 24 godziny.
  • 2. Po dobie zawartość garnka zagotować i partiami wsypywać cukier, co jakiś czas sprawdzając smak. Moje porzeczki były mocno kwaśne, więc wsypałam do nich nieco więcej cukru (około 700g).
    Gotowe konfitury przekładać do wyparzonych słoików, zakręcać, odwracać do góry dnem.
    Z podanej proporcji wyszło mi 8 słoików (ale bardzo różniej wielkości).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować