Konfitura z borówek

5 (1 ocen)

  • 50 min
  • Więcej niż 10 osób

Nigdy nie robiłam z tych owoców, więc stwierdziłam, że muszę spróbować, pierwsza partia poszła do wnuczki, a teraz robię dla siebie, jestem zaskoczona, że te owoce mają tyle pektyny, że wystarczy niewiele cukru i konfitura jest w miarę gęsta, polecam :)

  • 50 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • 2 kg borówek amerykańskich z Polski
    700g cukru
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Dżem jagodowy

Konfitura z borówek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Borówki opłukać, wrzucić do większego garnka z grubym dnem, wsypać cukier i gotować na małym ogniu przez 3 godz, wtedy będzie gęściejsze, gorącymi napełniać słoiczki, zakręcić pokrywki, odwrócić do góry dnem i przykryć ścierką lub ręcznikiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Borówki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Do spiżarni

Podobne przepisy

To może cię zainteresować