Konfitura wiśniowa

4.5 (197 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób

Konfitura jest znakomita do naleśników, gofrów czy ciast.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • 2 kg wiśni
    2 kg cukru
    szklanka wody
Wystaw ocenę:

4.5 (197 ocen)

Konfitura wiśniowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wiśnie myjemy i drylujemy. Z wody i cukru gotujemy syrop i dodajemy wiśnie. Gotujemy na małym ogniu około 30 minut w tym czasie wiśni nie mieszamy łyżką tylko delikatnie poruszając kolistymi ruchami potrząsamy garnkiem. Wiśnie zostawiamy do całkowitego ostygnięcia następnie znowu gotujemy około 30 minut. Wiśnie odstawiamy do ostygnięcia a na samym końcu gotujemy 30 minut. Gorącą konfiturę przekładamy do suchych i czystych słoików. Odwracamy do góry dnem aby słoiki się zassały.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Wiśnie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Do spiżarni

Podobne przepisy

To może cię zainteresować