Kolorowe zrazy

0 (0 ocen)

  • 55 min

Jest to smaczna potrawa i łatwa do wykonania. Wyśmienita uczta dla smakoszy ceniących dobry smak mięsa.

  • 55 min

Składniki:

  • 4 plastry schabu
    4 cienkie plasterki boczku
    musztarda, (najlepiej ostra)
    6 pieczarek
    6 marchewek
    1 papryka
    ser żółty w kawałku
    świeże zioła (bazylia, oregano, lubczyk)
    przyprawy (sól, pieprz, przyprawa do mięs)
    tłuszcz do smażenia: masło, smalec

    Panierka: jajko, mąka, bułka tarta, płatki owsiane
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kolorowe zrazy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Każdy kawałek schabu, rozbijamy tak jak na kotlety. Rozkładamy na desce. Przyprawiamy solą, pieprzem i przyprawą do mięs. Odkładamy.
  • 2. W rondelku podgotowujemy wcześniej startą na tarce (na grubych oczkach) marchew z plastrem masła i łyżeczką soli. Gdy zmięknie odkładamy na 5 minut. W tym czasie podsmażamy również w drugim garnku pieczarki z odrobiną soli, ok. 7 minut. Odstawiamy.
  • 3. Na każdy kawałek mięsa nakładamy łyżeczkę musztardy, rozsmarowujemy. Rozkładamy po plasterku boczku. Następnie kładziemy po 2 kawałki pokrojonej w paski papryki. Na to kładziemy według uznania zioła i 0,5 centymetrowy pasek sera. Następnie wykładamy na to ostygniętą marchew i pieczarki.
  • 4. Takie mięso zwijamy w ruloniki i wbijamy po 3 wykałaczki ażeby się nie rozwaliło podczas smażenia. Panierujemy w mące, jajku i bułce tartej zmieszanej z płatkami owsianymi.
  • 5. Na patelni rozgrzewamy po sporym kawałku smalcu i masła. Gdy będzie rozgrzana, wykładamy mięso. Smażymy pod przykryciem z każdej strony. Gdy wykałaczka będzie się wbijać w zrazy wykładamy je na talerz.

Porady

Najlepiej smakują na ciepło z surówką z marchewki i sosem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować