Kolorowe zrazy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Każdy kawałek schabu, rozbijamy tak jak na kotlety. Rozkładamy na desce. Przyprawiamy solą, pieprzem i przyprawą do mięs. Odkładamy.
2.W rondelku podgotowujemy wcześniej startą na tarce (na grubych oczkach) marchew z plastrem masła i łyżeczką soli. Gdy zmięknie odkładamy na 5 minut. W tym czasie podsmażamy również w drugim garnku pieczarki z odrobiną soli, ok. 7 minut. Odstawiamy.
3.Na każdy kawałek mięsa nakładamy łyżeczkę musztardy, rozsmarowujemy. Rozkładamy po plasterku boczku. Następnie kładziemy po 2 kawałki pokrojonej w paski papryki. Na to kładziemy według uznania zioła i 0,5 centymetrowy pasek sera. Następnie wykładamy na to ostygniętą marchew i pieczarki.
4.Takie mięso zwijamy w ruloniki i wbijamy po 3 wykałaczki ażeby się nie rozwaliło podczas smażenia. Panierujemy w mące, jajku i bułce tartej zmieszanej z płatkami owsianymi.
5.Na patelni rozgrzewamy po sporym kawałku smalcu i masła. Gdy będzie rozgrzana, wykładamy mięso. Smażymy pod przykryciem z każdej strony. Gdy wykałaczka będzie się wbijać w zrazy wykładamy je na talerz.
Porady
Najlepiej smakują na ciepło z surówką z marchewki i sosem.
Komentarze