Kolorowe ptasie mleczko - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mleko z cukrem gotuję. Żelatynę zalewam kilkoma łyżkami zimnej wody, mieszam i odstawiam aż spęcznieje, dodaję do gorącego mleka i mieszam do rozpuszczenia. Mleko z żelatyną odstawiam do ostygnięcia. Galaretkę żółtą zalewam gorącą wodą i studzę(1 i 1/2 szklanki). Blaszkę do keksu wykładam papierem do pieczenie i wylewam na spód pierwszą galaretkę. Schładzam w lodówce. Zimne mleko dzielę na dwie połowy, jedną ubijam aż podwoi swą objętość i wylewam na stężałą galaretkę. Ponownie wstawiam do lodówki. Rozpuszczam galaretkę zieloną, studzę i tężejącą wylewam na masę mleczną. Znów do lodówki. Ubijam pozostałe mleko, wykładam na stężałą zieloną galaretkę, schładzam i zalewam wierzch galaretką czerwoną, uprzednio rozpuszczoną . Całość odstawiam aż całkowicie zastygnie na ok 1 godz
Komentarze