Kolorowe ciasto z jabłkami

0 (0 ocen)

Takie ciacho każdemu poprawi humor w te jesienne deszczowe dni

Składniki:


  • Budyń :
    3 budynie waniliowe
    1 l mleka
    16 g cukru waniliowego
    odrobina czerwonego barwnika spożywczego
    Ciasto :
    250 g masła
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 szk mąki pszennej typ 500
    1 szk mąki ziemniaczanej
    1/2 szk cukru
    1/2 szk cukru trzcinowego
    5 jajek
    Dodatkowo :
    5-6 średnich jabłek
    2 łyżki mąki
    cukier puder
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Kolorowe ciasto z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z mleka odlać jedną szklankę a resztę zagotować. Resztę mleka wymieszać z budyniami, cukrem waniliowym i barwnikiem spożywczym. Gdy mleko się zagotuje wlać budyń i cały czas mieszając zagotować go do momentu zgęstnienia. Ugotowany zestawić z ognia.
  • 2. Obie mąki przesiać z proszkiem do pieczenia. Jabłka umyć, obrać i usunąć gniazda nasienne po czym pokroić je w plastry i obtoczyć w mące. Miękkie masło utrzeć z cukrami na puszystą masę. Po utarciu masy dodawać po jednym jajku i wyrobić ponownie gładką konsystencję. Wsypać mieszankę mąk i połączyć ja z masą jajeczną. Blaszkę do pieczenia o wymiarach 23x33 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć około 2/3 ciasta.
  • 3. Na ciasto poukładać przygotowane jabłka a na jabłka wyłożyć ugotowany budyń. Resztę ciasta rozsmarować na budyniu lub za pomocą woreczka foliowego rozprowadzić dowolnie, gdyż ciasto i tak się rozpłynie po całej powierzchni. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni na 55 minut. Po upieczeniu i wystudzeniu ciasta posypać je cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować