Pełna witam, kolorowa sałatka podana babeczkach w sam raz na uroczystą kolację lub podwieczorek.
60 min
Składniki:
Składniki na sałatkę:
1 torebka ryżu
1 średni por
1 mały ogórek świeży
1/2 papryki czerwonej
½ papryki żółtej
10 dag żółtego sera
3 jajka
½ puszki kukurydzy
Sól, pieprz
2 łyżki majonezu +1 łyżka jogurtu naturalnego
Ciasto na babeczki:
35 dag mąki
2 żółtka
20 dag masła
2 łyżki kwaśnej śmietany
Szczypta soli
Kolorowa sałatka wiosenna w kruchych babeczkach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wykonanie babeczek: Składniki na ciasto zagnieść, schłodzić. Schłodzone ciasto rozwałkować na cienki placek. Wycinać szklanką kółka. Wylepić foremki ciastem. Foremki wstawić do piekarnika i zapiekać na złoty kolor około 15 minut w temp. 180 stopni. Po upieczeniu ustawić do góry dnem, gdy przestygną lekko uderzyć w dno i wyjąć z foremek.
Wykonanie sałatki: Ryż ugotować według przepisu na opakowaniu, przelać zimną wodą, wystudzić. Pora obrać wierzchnią część, pokroić w drobną kostkę, sparzyć wrzątkiem, odsączyć na sitku. Jajka ugotować na twardo, przestudzone obrane pokroić w kostkę. Papryki, ogórka opłukać, pokroić w drobną kostkę. Ser pokroić w drobną kosteczkę. Kukurydzę odcedzić na durszlaku. Wszystkie składniki przełożyć do miski, wymieszać. Majonez i kefir oraz przyprawy wymieszać, przelać do składników sałatki, wymieszać, by składniki się dobrze połączyły. Lekko schłodzić. Babeczki po upieczeniu nadziać kolorową sałatką.
Smacznego
Porady
Zamiast żółtego sera można dodać wędlinę oraz kiszony ogórek zamiast świeżego.
Komentarze