Kolorowa sałatka wiosenna w kruchych babeczkach

4.51 (162 ocen)

  • 60 min

Pełna witam, kolorowa sałatka podana babeczkach w sam raz na uroczystą kolację lub podwieczorek.

  • 60 min

Składniki:

  • Składniki na sałatkę:
    1 torebka ryżu
    1 średni por
    1 mały ogórek świeży
    1/2 papryki czerwonej
    ½ papryki żółtej
    10 dag żółtego sera
    3 jajka
    ½ puszki kukurydzy
    Sól, pieprz
    2 łyżki majonezu +1 łyżka jogurtu naturalnego
    Ciasto na babeczki:
    35 dag mąki
    2 żółtka
    20 dag masła
    2 łyżki kwaśnej śmietany
    Szczypta soli
Wystaw ocenę:

4.51 (162 ocen)

Zobacz również:

Sałatki

Kolorowa sałatka wiosenna w kruchych babeczkach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie babeczek: Składniki na ciasto zagnieść, schłodzić. Schłodzone ciasto rozwałkować na cienki placek. Wycinać szklanką kółka. Wylepić foremki ciastem. Foremki wstawić do piekarnika i zapiekać na złoty kolor około 15 minut w temp. 180 stopni. Po upieczeniu ustawić do góry dnem, gdy przestygną lekko uderzyć w dno i wyjąć z foremek.

    Wykonanie sałatki: Ryż ugotować według przepisu na opakowaniu, przelać zimną wodą, wystudzić. Pora obrać wierzchnią część, pokroić w drobną kostkę, sparzyć wrzątkiem, odsączyć na sitku. Jajka ugotować na twardo, przestudzone obrane pokroić w kostkę. Papryki, ogórka opłukać, pokroić w drobną kostkę. Ser pokroić w drobną kosteczkę. Kukurydzę odcedzić na durszlaku. Wszystkie składniki przełożyć do miski, wymieszać. Majonez i kefir oraz przyprawy wymieszać, przelać do składników sałatki, wymieszać, by składniki się dobrze połączyły. Lekko schłodzić. Babeczki po upieczeniu nadziać kolorową sałatką.
    Smacznego

Porady

Zamiast żółtego sera można dodać wędlinę oraz kiszony ogórek zamiast świeżego.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować