Kokosowe biszkopciki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Jajka ubijamy z cukrem, cukrem waniliowym przez 6-8 minut.
2. Mąkę przesiewamy przez sitko, łączymy z proszkiem do pieczenia. odrobiną masła i obsypujemy bułką tartą
3. Mąkę łączymy z mają jajeczną delikatnie mieszając.
4. Dodajemy rozpuszczone i przestudzone masło i mieszamy do połączenia składników.
5. Blachę o wymiarach 24x40cm wykładamy papierem do pieczenia, smarujemy odrobiną masła i obsypujemy bułką tartą co zapobiegnie przywieraniu biszkoptu.
6. Przekładamy masę do formy wyrównując rzegi. Pieczemy ok. 20-30 minut w temp. 170 °C do chwili aż biszkopt będzie jasnozłoty.
7. Studzimy biszkopt, następnie kroimy ostrym nożem na kwadraty. Z podanej porcji wychodzi ok. 35 biszkopcików.
8. Wszystkie składniki składające się na polewę (oprócz wiórek kokosowych) przekładamy do garnka i rozpuszczamy. Zestawiamy z ognia do przestudzenia.
9. Każdy biszkopt oblewamy polewą i obtaczamy w wiórkach kokosowych.
10. Wykładamy przygotowane biszkopciki na pergamin lub kratkę do całkowitego zastygnięcia polewy. Najlepiej wstawić je w chłodne miejsce.
Porady
Biszkopt najlepiej upiec dzień wcześniej, będzie wtedy sprężysty i nie będzie się kruszył.
Komentarze