Kokoski

0 (0 ocen)

W mojej rodzinie wszyscy przepadają za kokoskami.

Składniki:

  • Ciasto:
    4 jajka
    2 szkl cukru
    4 szkl mąki
    30 dag margaryny
    2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Polewa:
    2 margaryny
    2 szkl cukru
    8 łyżek wody
    8 łyżek kakao

    Dodatkowo:
    wiórki kokosowe
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Kokoski - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Margarynę rozpuścić i pozostawić do wystudzenia. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Ciągle ubijając dodać cukier oraz żółtka. Na koniec dodawać na przemian przesianą mąkę z proszkiem oraz wystudzoną margarynę. Ciasto wyłożyć do blaszki wyłożonej papierem doi pieczenia i piec w temp. 180 st przez 45 min.
    Upieczone ciasto pozostawić do wystudzenia, a następnie pokroić w kostkę.
  • 2. Polewa:
    Margarynę rozpuścić, dodać do niej wodę, cukier oraz kakao i zagotować.
  • 3. Każdą kostkę ciasta nabijać na patyczek do szaszłyków i zanurzać w polewie, a następnie obtaczać w wiórkach kokosowych. Tak przygotowane kokoski odłożyć do całkowitego zastygnięcia polewy.
    Kokoski najlepiej smakują na drugi dzień.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować