Knedle z wiśniami

5 (154 ocen)

  • 40 min

Uwielbiam takie a'la kluchy na słodko :) Swoje knedle robię z mąki ziemniaczanej.

  • 40 min

Składniki:

  • ok 1 kg ziemniaków
    2 jajka
    szczypta soli
    mąka ziemniaczana
    ok 0,5kg wiśni wydrylowanych (ja użyłam mrożonych)

    DO POLANIA
    200ml śmietany np 18%
    2 łyżeczki cukru (można zastąpić cukrem waniliowym)
    pół łyżeczki przyprawy Kamis z wanilią i kardamonem
Wystaw ocenę:

5 (154 ocen)

Zobacz również:

Desery Knedle

Knedle z wiśniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki, obrać i ugotować. Wystudzić i zemleć przez maszynkę (ja przepuszczam je zawsze przez ręczną praskę do ziemniaków). Gotową masę ziemniaczaną przełożyć do miski, uklepać całość i nożem przedzielić na pół a następnie na ćwiartki. Jedną ćwiartkę masy wyciągnąć i rozklepać na 3 pozostałych a w puste miejsce nasypać maki ziemniaczanej, wbić dwa jajka, dodać szczyptę soli i zagnieść gładkie ciasto.
  • 2. Wiśnie odcisnąć od soku. Posypać cukrem. Gotowe ciasto rwać wielkości dużego orzecha włoskiego, rozpłaszczyć ręką na placek i łyżeczką nałożyć trochę wiśni. Zlepić i uformować kule. Gotowe knedle gotować w wodzie z odrobiną soli i oleju. Od czasu wypłynięcia na wierzch ok 3-4 min.
  • 3. Śmietanę wymieszać z cukrem i przyprawą lub cukrem waniliowym. Polać nią porcję nałożonych knedli. Podane knedle można udekorować listkami melisy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować