Knedle z wiśniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki, obrać i ugotować. Wystudzić i zemleć przez maszynkę (ja przepuszczam je zawsze przez ręczną praskę do ziemniaków). Gotową masę ziemniaczaną przełożyć do miski, uklepać całość i nożem przedzielić na pół a następnie na ćwiartki. Jedną ćwiartkę masy wyciągnąć i rozklepać na 3 pozostałych a w puste miejsce nasypać maki ziemniaczanej, wbić dwa jajka, dodać szczyptę soli i zagnieść gładkie ciasto.
2.Wiśnie odcisnąć od soku. Posypać cukrem. Gotowe ciasto rwać wielkości dużego orzecha włoskiego, rozpłaszczyć ręką na placek i łyżeczką nałożyć trochę wiśni. Zlepić i uformować kule. Gotowe knedle gotować w wodzie z odrobiną soli i oleju. Od czasu wypłynięcia na wierzch ok 3-4 min.
3.Śmietanę wymieszać z cukrem i przyprawą lub cukrem waniliowym. Polać nią porcję nałożonych knedli. Podane knedle można udekorować listkami melisy.
Komentarze