Knedle z bułek

4.5 (144 ocen)

  • 60 min

Jest dość szybka i łatwa. Jeśli mamy w domu czerstwe bułki i nie mamy co z nimi zrobić to jest to idealny przepis. Nikt nie wiedział z domowników z czego są zrobione knedle.

  • 60 min

Składniki:

  • - 8 bułek kajzerek
    - 3 szklanki mleka
    - cebula lub czosnek
    - jajko
    - sól i pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (144 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Knedle z bułek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zagotowujemy mleko i zalewamy pokrojone bułki. Zostawiamy aby dobrze namiękły na ok. 30 min.
    Podsmażamy cebulkę. A jeśli ktoś woli czosnek to przeciskamy go przez praskę. Mieszamy z bułkami i jajkiem. Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie to dodajemy mąki. Przyprawiamy solą i pieprzem.
    Formujemy kulki wielkości piłeczki do golfa.
    W garnku zagotowujemy wodę. Na wrzącą wodę wkładamy nasze knedle. Gotujemy ok. 20 min.
    Możemy podawać z sosem, śmietaną, na słodko wg upodobań.
    Smacznego.

Porady

Ciasto z bułek musi mieć konsystencję jak na kluski kładzione, nie za gęste nie za rzadkie. Mąkę dodajemy na wyczucie.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować