Kminkówki

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Pyszna przekąska przez cały dzień .

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 0,5 kg mąki
    3/4 szklanki mleka
    5 dag drożdży
    1/4 kostki masła
    1 łyżeczka cukru
    1 łyżeczka soli
    1 jajko
    kminek ( opcjonalnie mak lub czarnuszka )
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo

Kminkówki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Robimy rozczyn . 1. Do letniego mleka dodajemy , drożdże ,cukier i dwie łyżki mąki . Mieszamy , przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 10-15 minut .
  • Robimy paluchy . 2. Do pozostałej mąki dodajemy sól , roztopione i przestudzone masło oraz wyrośnięty rozczyn . Wyrabiamy elastyczne ciasto , przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 45 minut . Wykładamy na stolnicę , robimy wałeczki grubości palca i tniemy na 5 cm kawałki .
  • Można też zrobić cieńsze :) 3. Stolnicy nie posypujemy mąką , łatwiej wtedy rolować ciasto . Grubość zależy od indywidualnych gustów :)
  • Dodajemy dodatki. 4. Paluchy układamy w odstępach na blachę wyłożoną papierem do pieczenia,
    smarujemy rozbełtanym jajkiem i posypujemy kminkiem ( jeżeli ktoś woli mak lub czarnuszkę to oczywiście można kminek zastąpić ) . Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 220 stopni i pieczemy przez ok. 15-20 minut .

Porady

Z podanych składników otrzymujemy od 40-45 kminkówek .

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.13 (327 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Chleb pieczony w garnku

To może cię zainteresować