1.Do letniego mleka dodajemy , drożdże ,cukier i dwie łyżki mąki . Mieszamy , przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 10-15 minut .
2.Do pozostałej mąki dodajemy sól , roztopione i przestudzone masło oraz wyrośnięty rozczyn . Wyrabiamy elastyczne ciasto , przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 45 minut . Wykładamy na stolnicę , robimy wałeczki grubości palca i tniemy na 5 cm kawałki .
3.Stolnicy nie posypujemy mąką , łatwiej wtedy rolować ciasto . Grubość zależy od indywidualnych gustów :)
4.Paluchy układamy w odstępach na blachę wyłożoną papierem do pieczenia,
smarujemy rozbełtanym jajkiem i posypujemy kminkiem ( jeżeli ktoś woli mak lub czarnuszkę to oczywiście można kminek zastąpić ) . Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 220 stopni i pieczemy przez ok. 15-20 minut .
Porady
Z podanych składników otrzymujemy od 40-45 kminkówek .
Komentarze