1.
Mięso umyć osuszyć, pokroić w niezbyt grube paski. Cebulę obrać posiekać w drobna kostkę. Pieczarki umyć oczyścić i pokroić w plasterki. Ogórki konserwowe pokroić na plasterki lub półplasterki i wypłukać z nadmiaru octu.
Na patelni rozgrzać oliwę, i podsmażyć mięso, najlepiej porcjami.
Mięso przełożyć do garnka, a na tej samej oliwie podsmażyć razem cebulę i pieczarki, przełożyć do mięsa.
Wlać ok. 2 szklanki wrzącej wody, dodać kostki bulionowe i dusić pod przykryciem na delikatnym ogniu ok. 30 min.
Następnie dodać pokrojone ogórki, sól, pieprz, szczyptę, albo dwie papryki ostrej, musztardę, śmietanę i dusić do miękkości mięsa.
Mąkę rozrobić w niewielkiej ilości zimnej wody, następnie dolewać po łyżce gorącego płynu z garnka ze strogonowem i mieszać mąkę i tak ze 3-4 łyżki, następnie wlać do garnka i rozmieszać. Doprowadzić do wrzenia, doprawić do smaku i zestawić z ognia.
Podawać z pieczywem.
Komentarze