Mój strogonow

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Niezbyt skomplikowane danie, a przy tym bardzo smaczne

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • * 70 dag schabu lub szynki wieprzowej
    * 2 średnie cebule
    * 30 dag pieczarek
    * 2-3 ogórki konserwowe
    * 1-2 łyżki mąki
    * 200 ml śmietany
    * 2 kostki bulionowe najlepiej knorr
    * 3-4 łyżeczki niezbyt ostrej musztardy
    * sól, pieprz, papryka ostra
    * oliwa do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Mój strogonow - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • strogonow1 1.
    Mięso umyć osuszyć, pokroić w niezbyt grube paski. Cebulę obrać posiekać w drobna kostkę. Pieczarki umyć oczyścić i pokroić w plasterki. Ogórki konserwowe pokroić na plasterki lub półplasterki i wypłukać z nadmiaru octu.
    Na patelni rozgrzać oliwę, i podsmażyć mięso, najlepiej porcjami.
    Mięso przełożyć do garnka, a na tej samej oliwie podsmażyć razem cebulę i pieczarki, przełożyć do mięsa.

    Wlać ok. 2 szklanki wrzącej wody, dodać kostki bulionowe i dusić pod przykryciem na delikatnym ogniu ok. 30 min.
    Następnie dodać pokrojone ogórki, sól, pieprz, szczyptę, albo dwie papryki ostrej, musztardę, śmietanę i dusić do miękkości mięsa.
    Mąkę rozrobić w niewielkiej ilości zimnej wody, następnie dolewać po łyżce gorącego płynu z garnka ze strogonowem i mieszać mąkę i tak ze 3-4 łyżki, następnie wlać do garnka i rozmieszać. Doprowadzić do wrzenia, doprawić do smaku i zestawić z ognia.
    Podawać z pieczywem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować