Klopsiki mięso- ryżowe z sosem musztardowym

0 (0 ocen)

  • 45 min

Smaczne obiadowe danie lub samodzielne podane z surówką. Sos musztardowy jest kropką nad i.

  • 45 min

Składniki:

  • Klopsiki mięsno- ryżowe:
    400 g surowej łopatki wieprzowej
    100 g podsmażonych pieczarek
    1 średnia cebula
    1 spory ząbek czosnku
    100 g ugotowane ryżu
    1 surowe jajko
    sól, pieprz czarny, przyprawa uniwersalna- do smaku

    Sos musztardowy :
    4 łyżeczki musztardy francuskiej
    4 łyżki białego wytrawnego wina
    20 dag masła
    2 łyżki śmietany
    sól, biały pieprz, cukier- do smaku

    Do obtoczenia klopsików:
    posiekana natka pietruszki, bułka tarta
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Musy Dania główne Dania mięsne

Klopsiki mięso- ryżowe z sosem musztardowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ugotowany ryż 1. Ryż gotujemy w osolonym wrzątku. Przelewamy wodą, studzimy.
  • pokrojone mięso, cebula 2. Mięso dokładnie myjemy, osuszamy.
    Obieramy cebule, czosnek. Kroimy na kawałki do zmielenia.
  • mielenie mięsa, cebuli, czosnku 3. Mielimy w maszynce do mięsa. Dodajemy pieczarki podsmażone w plasterkach- także mielimy.
  • składniki na klopsiki 4. W misce mieszamy razem: zmielone mięso z czosnkiem, cebulą, ryżem, surowym jajkiem. Doprawiamy do smaku: solą, pieprzem, przyprawa uniwersalna.
  • wyrobiona masa mięsna na klopsiki 5. Wyrabiamy na jednolitą masę.
  • klopsiki obtoczone w natce pietruszki 6. Z mięsa formujemy niewielkie kulki.
    Część obtaczamy w drobno posiekanej natce pietruszki.
  • klopsiki obtoczone w bułce tartej 7. A kolejną część klopsików obtaczamy w bułce tartej.
  • ugotowane klopsiki z natką pietruszki 8. Gotujemy klopsiki osobno w osolonym wrzątku kilka minut.
    Wyjmujemy łyżką cedzakową na talerz.
  • ugotowane klopsiki 9. Porcjujemy klopsiki na talerze.
  • sos musztardowy 10. Wykonanie sosu musztardowego:
    Topimy masło.
    W kąpieli wodnej ubijamy musztardę z żółtkami, a pod koniec powoli wlewamy wino.
    Na końcu wlewamy masło. Ucieramy dokładnie sosik.
    Wlewamy ostrożnie śmietankę. Przyprawiamy do smaku: solą, pieprzem, cukrem.
  • pulpeciki z mięsem i ryżem z sosem musztardowym 11. Klopsiki podajemy na gorąco z sosem i dowolna surówką. Albo danie samodzielne tylko z warzywami surowymi.
  • klopsiki mięsno- ryżowe z sosem musztardowym 12. Smacznego :)

Porady

Zamiast surowej łopatki możemy użyć mięsa np z rosołu wołowo- drobiowego, ugotowanego wcześniej. Wino może być również półwytrawne. Dodatek musztardowego sosu nadaje klopsikom wyrazistego smaku. Sos dowolnie zagęszczamy, według upodobań.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować