1.Ciasto: białka oddzielamy
od żółtek i ubijamy na sztywno.
Ciągle ubijając, dodajemy
po żółtku, a następnie stopniowo
wsypujemy cukier. Do
masy wsypujemy mąkę i mieszamy.
Ciasto dzielimy na
3 części i wlewamy do 2 kwadratowych
(35 cm) i jednej
okrągłej (27 cm) foremek. Pieczemy
ok. 30 minut w 180 °C.
Jeszcze ciepłe kwadratowe
biszkopty przykrywamy lekko
wilgotnymi ściereczkami.
2.Masa: jabłka myjemy i osuszamy.
Obieramy i kroimy w kawałki. Wlewamy 6 łyżek
wody i wsypujemy cukier. Prużymy.
Połowę mieszamy z galaretką
wiśniową, resztę
z agrestową. Lekko studzimy.
Jeden kwadratowy biszkopt
smarujemy zieloną, drugi
czerwoną masą. Oba oddzielnie
zwijamy w roladki. Odstawiamy
do stężenia. Następnie
kroimy w ok. 1-cm plastry
3.Krem: żółtka ucieramy z cukrem,
mąkę mieszamy z 1/2
szkl. mleka. Resztę mleka zagotowujemy
z cukrem waniliowym.
Mieszając, stopniowo wlewamy żółtka, a następnie
mąkę z mlekiem. Zagotowujemy.
Studzimy. Ucieramy z masłem
i wiórkami.
4.Okrągły biszkopt smarujemy
kremem. Przykrywamy
plastrami roladek. Ponownie
smarujemy kremem i przykrywamy
plastrami roladek.
Czynność powtarzamy do
wyczerpania składników.
Porady
RADY Alicji Karpiak
Aby wzmocnić kolor masy, można dodać czerwony i zielony barwnik spożywczy.
Komentarze