Klejnocik

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zrobiłam go na nasze gminne dożynki.

Składniki:

  • Ciasto: 12 jajek
    ● 12 łyżek cukru
    ● 12 łyżek mąki
    Masa:
    ●1 kg jabłek
    ● 3/4 szkl. cukru
    ● po 1/2 op. galaretki wiśniowej i agrestowej
    Krem:
    ●5 żółtek
    ● 3/4 szkl. cukru
    ● 2 szkl. mleka
    ● 3 łyżki mąki
    ● cukier waniliowy
    ● 3-5 łyżek wiórków kokosowych
    ● kostka masła
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Klejnocik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: białka oddzielamy
    od żółtek i ubijamy na sztywno.
    Ciągle ubijając, dodajemy
    po żółtku, a następnie stopniowo
    wsypujemy cukier. Do
    masy wsypujemy mąkę i mieszamy.
    Ciasto dzielimy na
    3 części i wlewamy do 2 kwadratowych
    (35 cm) i jednej
    okrągłej (27 cm) foremek. Pieczemy
    ok. 30 minut w 180 °C.
    Jeszcze ciepłe kwadratowe
    biszkopty przykrywamy lekko
    wilgotnymi ściereczkami.
  • 2. Masa: jabłka myjemy i osuszamy.
    Obieramy i kroimy w kawałki. Wlewamy 6 łyżek
    wody i wsypujemy cukier. Prużymy.
    Połowę mieszamy z galaretką
    wiśniową, resztę
    z agrestową. Lekko studzimy.
    Jeden kwadratowy biszkopt
    smarujemy zieloną, drugi
    czerwoną masą. Oba oddzielnie
    zwijamy w roladki. Odstawiamy
    do stężenia. Następnie
    kroimy w ok. 1-cm plastry
  • 3. Krem: żółtka ucieramy z cukrem,
    mąkę mieszamy z 1/2
    szkl. mleka. Resztę mleka zagotowujemy
    z cukrem waniliowym.
    Mieszając, stopniowo wlewamy żółtka, a następnie
    mąkę z mlekiem. Zagotowujemy.
    Studzimy. Ucieramy z masłem
    i wiórkami.
  • 4. Okrągły biszkopt smarujemy
    kremem. Przykrywamy
    plastrami roladek. Ponownie
    smarujemy kremem i przykrywamy
    plastrami roladek.
    Czynność powtarzamy do
    wyczerpania składników.

Porady

RADY Alicji Karpiak Aby wzmocnić kolor masy, można dodać czerwony i zielony barwnik spożywczy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_05-2012

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować