klasyczny kruchy z jabłkiem

0 (0 ocen)

  • 6 godz. 20 min

ciasto jest proste w wykonaniu a do tego bardzo smaczne

  • 6 godz. 20 min

Składniki:

  • 3 szkl mąki pszennej
    po 100 g masła i smalcu
    3-4 łyżki kwaśnej smietany
    1 łyżeczka cukru pudru
    1 surowe żółtko
    1 jajko
    sól
    1 kg jabłek (najlepiej szara reneta)
    cynamon
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Kruche ciasto Desery

Klasyczny kruchy z jabłkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • kruche 1. na stolnicę przesiać mąkę, dodać masło i smalec, posiekać nożem, dodać śmietanę i żółtko, cukier, sól, wbić jajko dokładnie ale szybko zagnieść ciasto, owinąćw folię spożywczą i wstawić do lodówki na ok 2 godz.
  • 2. Jabłka obrać pokroić w ósemki ( można zetrzeć na tarce). formę do tarty wysmarować masłem i obsypać bułką tartą. 2/3 ciasta rozwałkować i wyłożyć nim formę. Wierzch posmarować surowym białkiem , rozłożyć jabłka, posypać cynamonem i na wierzch rozwałkować pozostałą część ciasta. Piec na złoty kolor w 200 st ok 40 min
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cynamon Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować