Kisiel mirabelkowy z malinami

0 (0 ocen)

Mirabelki i maliny dają pyszne letnie połączenie. Na taki kisiel skuszą się nie tylko najmłodsi:). Gorąco polecam! Kisiel można podać także na ciepło. Jednak jak przystało na letnie desery - smaczniejszy jest na zimno:).

Składniki:

  • Składniki:
    • 1 kg mirabelek,
    • 3/4 szklanki wody,
    • cukier do smaku (około 2-3 łyżki),
    • 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej,
    • ok ¾ szklanki malin,
    Dodatkowo:
    • bita śmietana do dekoracji,
    • około 4 łyżki płatków migdałowych
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Kisiele

Kisiel mirabelkowy z malinami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • gotowy kisiel 1. Mirabelki przepłukujemy, osuszamy i usuwamy z nich pestki. Tak przygotowane stawiamy na ogniu, dodajemy do nich około 2 łyżki cukru. Owoce zagotowujemy. Gdy staną się miękkie przecieramy je przez gęste sito, by pozbyć się skórek. W ten sposób otrzymałam 2 szklanki gęstego soku mirabelkowego.
    Sok ponownie stawiamy na ogniu i zagotowujemy. W wodzie rozpuszczamy mąkę ziemniaczaną. Otrzymaną mieszaniną zalewamy gotujący sok. Całość zagotowujemy i ewentualnie słodzimy do smaku.
  • przygotowane maliny 2. Maliny oczyszczamy.
  • pozostawienie do zastygnięcia 3. Do przygotowanych pucharków porcjujemy kisiel, jednocześnie zatapiając w nim maliny. Całość pozostawiamy do ostygnięcia.
    Między czasie płatki migdałowe rumienimy na suchej patelni.
    Przestudzony kisiel dekorujemy bitą śmietaną i płatkami migdałowymi. Podajemy!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kisiel Maliny Mirabelki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować