Kisiel mirabelkowy

0 (0 ocen)

  • 20 min

Moja słabość do mirabelek objawia się ty, że nie potrafię ich zostawić na drzewku i odejść. W konsekwencji tego co chwilę mam w domu siatkę złocistych owoców z których wymyślam różne dania. Kisiel mirabelkowy to ulubiony deser mojego syna.

  • 20 min

Składniki:

  • 2 szklanki wydrylowanych mirabelek
    2 szklanki wody lub ulubionego soku
    laska wanilii
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    cukier do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Kisiele

Kisiel mirabelkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kisiel mirabelkowy 1. Mirabelki myjemy na sitku i pozbywamy się pestek. Najwygodniej jest to zrobić przy użyciu drylownicy do wiśni. Jeśli takowa nie dysponujemy pozostaje nam ręcznie wyciąganie pestek i trochę cierpliwości.
  • Kisiel mirabelkowy 2. Owoce zalewamy wodą lub opcjonalnie sokiem owocowym np. jabłkowym. Dodajemy laskę wanilii. Z powodzeniem możemy użyć takiej z której wydrążyliśmy już nasionka i dodaliśmy do czegoś innego ;) owoce gotujemy kilkanaście minut na małym ogniu aż będą miękkie. Dosładzamy do smaku.
  • Kisiel mirabelkowy 3. Dwie łyżki maki ziemniaczanej rozrabiamy w niewielkiej ilości wody i dolewamy do owoców, cały czas mieszając, aż kisiel stężeje. Rozlewamy do miseczek. Serwujemy np. z kleksem bitej śmietany.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mirabelki Śliwki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować