Kilimandżaro z dynią i jabłkiem

  • wyświetlono: 6605 |
  • dodany do książki kucharskiej: 12 |
  • polecenia: 0

Pyszne ciasto na każdą okazję - moja wersja Kilimandżaro

zzewa
Publikacja: Archiwalne przepisy

Składniki

BISZKOPT :
6 jajek ( M )
3/4 szk cukru
2 łyżki ciemnego kakao
3 łyżki maki ziemniaczanej
3 łyżki maki koszalińskiej ( typ 500 )
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka wody
2 łyżki stopionej margaryny Kasia ( wystudzonej )
MASA DYNIOWO - JABŁKOWA :
500 g dyni ( waga po obraniu )
500 g jabłek ( waga po obraniu )
1 łyżka margaryny Kasia
2 galaretki cytrynowe
1/2 szk wody
MASA BUDYNIOWA :
2 żółtka
2 łyżki mąki koszalińskiej ( typ 500 )
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1/2 l mleka 3,2 %
1/2 szk cukru pudru
250 g margaryny Kasia
POLEWA :
1/4 margaryny Kasia ( miękkiej )
3 łyżki mleka
2 czubate łyżki ciemnego kakao
1/3 szk cukru
1 łyżeczka żelatyny do deserów

Sposób przygotowania przepisu:

Kilimandżaro z dynią i jabłkiem

  • 1. BISZKOPT :
    Białka oddzielić od żółtek.
    Żółtka utrzeć z cukrem, dodać wodę i stopioną margarynę.
    Następnie przez sitko przesiać obie mąki razem z kakao, proszkiem do pieczenia i wymieszać ciasto.
    Białka ubić na sztywną pianę, część dodać do ciasta, lekko wymieszać ( część piany dać aby rozluźnić konsystencję ciasta ).
    Potem dodać resztę piany i za pomocą łopatki wymieszać delikatnie ciasto.
    Blachę o wymiarach 29 x 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć ciasto i wstawić blaszkę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez 30 minut.
    Potem biszkopt wystudzić i przekroić na dwa blaty.
  • 2. MASA DYNIOWO - JABŁKOWA
    Dynię po obraniu i usunięciu gniazda nasiennego pokroić w kostkę.
    Wrzucić do szerokiego rondla, wlać wodę i dodać margarynę i dusić do miękkości.
    Następnie jabłka po obraniu pokroić także w kostkę i dodać do miękkiej dyni.
    Dusić do prawie całkowitego odparowania wody i rozpadnięcia się jabłek.
    Na koniec wyłączyć ogień, wsypać galaretki i dokładnie wymieszać.
    Zostawić do lekkiego stężenia.
  • 3. MASA BUDYNIOWA :
    Do garnka wlać połowę mleka, wsypać cukier puder i zagotować.
    W reszcie mleka wymieszać obie mąki i żółtka.
    Gdy mleko się zagotuje szybko w lać mieszankę i energicznie mieszając gotować chwilę aż budyń zgęstnieje i nie będzie grudek.
    Gotowy budyń szczelnie zakryć i wystudzić.
    Gdy wystygnie miękką margarynę utrzeć i dodawać do niej porcjami budyń aż wszystko się połączy i powstanie gładka masa.
  • 4. POLEWA :
    Do rondelka włożyć margarynę, dodać wszystkie składniki oprócz żelatyny i podgrzewać aż wszystko się połączy ciągle mieszając polewę.
    Na koniec dodać żelatynę i mieszać polewę do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny.
    Polewę lekko schłodzić.
  • 5. PRZEŁOŻENIE :
    Po przekrojeniu biszkoptu jeden blat położyć w formie, w której piekł się biszkopt.
    Nasączyć go np. sokiem z cytryny rozrobionym z wodą lub innym ulubionym ponczem.
    Na biszkopt wyłożyć masę dyniowo - jabłkową.
    Blaszkę wstawić do lodówki do ścięcia się masy.
    Potem wyłożyć masę budyniową, rozprowadzić ją równo i przykryć drugim nasączonym plackiem.
    Na koniec ciasto polać polewą i odstawić do związania się ciasto w chłodne miejsce na kilka godzin.
KH_03-2015

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

sezonowe_przysmakibiszkoptjabłkaciastaDyniaświąteczne

Komentarze

Podobne przepisy

Ciasto owocowe z borówkami i jabłkiem

Dodane przez: beatak_83

Ciasto z borówkami i jabłkiem

Robię go z różnymi owocami o każdej...

Szarlotka z dynią i kruszonką kukurydzianą

Dodane przez: bogusia82

Szarlotka z dynią i kruszonką kukurydzianą

Jesienną porą dość często piekę...

kilimanżaro

Dodane przez: mariosylwia

Kilimandżaro

:-) gorąco polecam (-:

Ciasto z dynią i orzechami

Dodane przez: Nieka

Ciasto z dynią i orzechami

Ciasto z dyni i orzechów zanim...

image-24hpmpl

Dodane przez: Mniam1

Czekoladowe ciasto z buraczkami i dynią

Czekoladowe ciasto z buraczkami...

Aromatyczny piernik z dynią i bakaliami

Dodane przez: Jola1977-1977

Aromatyczny piernik z dynią i bakaliami

Adwent to dobry czas aby pomyśleć...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE