kieszonki z ciasta francuskiego

0 (0 ocen)

  • 12 min

Danie idealne na przystawkę długo wykonywane ale warte czekania ;-)

  • 12 min

Składniki:

  • 150 ml wody
    1 łyżeczki soli
    200 g margaryny
    0,5 kg mąki pszennej
    50 g masła roztopionego w rondelku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Kieszonki z ciasta francuskiego - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • kieszonki z ciasta francuskiego 1. Wyrabiamy ciasto z mąki, masła roztopionego przestudzonego, soli i wody. Ugniatamy ciasto w jednolitą całość. Wkładamy ciasto ugniecione owinięte w folię żywnościową do lodówki na 2 godziny. Po 2 godzinach rozwałkowujemy ciasto, tak aby było dłuższe niż szersze. Po rozwałkowaniu kładziemy kostkę margaryny które było w temperaturze pokojowej. Ciasto zawijamy tak żeby zakryło margarynę. Rozwałkowujemy całość na długość nie szerokość na grubość niecałe 0,5 cm Składamy następnie ciasto na 3 razy i wkładamy ciasto na 2 godziny do lodówki. Po 2 godzinach powtarzamy czynność wałkowania składania i schładzania ciasta 6 razy. Po 12 godzinach jaką przejdzie ciasto można już kroić i przygotować do własnych potrzeb do pieczenia.

    W kieszonki można umieścić dowolne nadzienie owoce jak i również warzywa.
    Ja najczęściej umieszczam kurczaka podsmażonego z warzywami mrożonki chińskiej.

Porady

Gdyby ciasto nie chciało się połączyć w jednolitą masę to dodaj jeszcze wody z roztopionym masłem. W niewielkiej ilości tak aby tylko się połączyła masa. Owijaj masę zawsze przed włożeniem do lodówki folią żywnościową

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować