Kiełbasa pieczona z kiszoną kapustą i jabłkami

3.6 (5 ocen)

  • 1 min
  • Łatwy

Kiełbasa pieczona z kiszoną kapustą i jabłkami to idealna propozycja na kolację, gdy wieczory są już chłodniejsze. Taka kiełbasa świetnie sprawdzi się też w roli obiadu. Można ją podać z ziemniakami lub z chlebem. Danie robi się łatwo i jest pyszne. Polecam

  • 1 min
  • Łatwy

Składniki:

  • 0,5 kg kiełbasy śląskiej
    0,5 kg kiszonej kapusty
    2 jabłka
    1 cebula
    0,5 szklanki rosołu
    Majeranek, tymianek
    Sól, pieprz
    Olej
Wystaw ocenę:

3.6 (5 ocen)

Zobacz również:

Kapusta kiszona Dania główne

Kiełbasa pieczona z kiszoną kapustą i jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kiełbasę włożyć do garnka, zalać wodą i na średnim ogniu podgrzewać, aż woda zacznie prawie wrzeć - ale nie powinna się zagotować, bo kiełbasa popęka. Po kilku minutach wyjąć kiełbasę z wody i pozostawić do wystygnięcia.

    Kapustę (jeśli mocno kwaśna, wcześniej przepłucz pod zimną bieżącą wodą) drobno posiekać.
    Obraną cebulę pokroić w pióra. Na patelni rozgrzać olej i dodać cebulę. Lekko posolić i smażyć przez chwilę. Umyte jabłka pokroić na ósemki, usunąć gniazda nasienne i dodać do cebuli, wymieszać i chwilę podsmażyć. Następnie dodać kapustę, chwilę podsmażyć, doprawić do smaku solą, pieprzem, majerankiem i tymiankiem.
    Naczynie żaroodporne posmarować olejem, wyłożyć na nie kapustę z jabłkiem i cebulą, a następnie powciskać w nią kiełbasę. Podlać rosołem.

    Kiełbasę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, zapiekać pod przykryciem przez około 20-25 minut. Następnie ściągnąć przykrycie, zwiększyć temperaturę do 200 stopni, włączyć termoobieg i zapiekać jeszcze przez 10 minut, aż kiełbasa się przyrumieni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta kiszona Jabłka Kiełbasa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować