Zaskakująco pyszne połączenie truskawki i chilli w lekko pikantnym sosie, do tego chrupiące kawałki kurczaka i hit na seanse filmowe czy mecze gwarantowany :)
35 min
Składniki:
500 gram filetów z udka kurczaka
2 jajka
Około 1 szklanki mąki
Sól, pieprz
Olej do głębokiego smażenia
Sos truskawkowy z chilli
250 gram truskawek (mogą być mrożone)
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka startego imbiru
1-2 papryczki chilli
1 łyżka octu ryżowego
2-4 łyżek cukru ( w zależności od słodkości truskawek)
1-2 łyżki maku (opcjonalnie)
Kęski kurczaka w sosie truskawkowym z chilli - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kurczaka myjemy, osuszamy kroimy na kawałki na jeden gryz. Kurczaka oprószamy solą i pieprzem. Każdy kawałek kurczaka obtaczamy w rozkłóconym jajku.
Mąkę przesypujemy do reklamówki. Do mąki wkładamy obtoczone w jajku kawałki kurczaka – reklamówkę związujemy i energicznie nią potrząsamy.
Kurczaka wyjmujemy, strzepujemy nadmiar mąki i smażmy na głębokim oleju do zarumienienia tj. po 4-6 minut z każdej strony.
Usmażonego kurczaka odsączamy na ręczniku papierowym odstawiamy. Pozbawione szypułek truskawki przekładamy do blendera – dodajemy czosnek, imbir i chilli i blendujemy na gładki sos.
Tak przygotowany sos przelewamy na patelnie dodajemy najpierw 1 łyżkę cukru i odparowujemy go około 5-8 minut – do momentu kiedy odparowujemy namiar wody.
Komentarze