Kęski kurczaka w sosie truskawkowym z chilli

0 (0 ocen)

  • 35 min

Zaskakująco pyszne połączenie truskawki i chilli w lekko pikantnym sosie, do tego chrupiące kawałki kurczaka i hit na seanse filmowe czy mecze gwarantowany :)

  • 35 min

Składniki:

  • 500 gram filetów z udka kurczaka
    2 jajka
    Około 1 szklanki mąki
    Sól, pieprz
    Olej do głębokiego smażenia
    Sos truskawkowy z chilli
    250 gram truskawek (mogą być mrożone)
    2 ząbki czosnku
    1 łyżeczka startego imbiru
    1-2 papryczki chilli
    1 łyżka octu ryżowego
    2-4 łyżek cukru ( w zależności od słodkości truskawek)
    1-2 łyżki maku (opcjonalnie)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Kęski kurczaka w sosie truskawkowym z chilli - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kurczaka myjemy, osuszamy kroimy na kawałki na jeden gryz. Kurczaka oprószamy solą i pieprzem. Każdy kawałek kurczaka obtaczamy w rozkłóconym jajku.

    Mąkę przesypujemy do reklamówki. Do mąki wkładamy obtoczone w jajku kawałki kurczaka – reklamówkę związujemy i energicznie nią potrząsamy.

    Kurczaka wyjmujemy, strzepujemy nadmiar mąki i smażmy na głębokim oleju do zarumienienia tj. po 4-6 minut z każdej strony.

    Usmażonego kurczaka odsączamy na ręczniku papierowym odstawiamy. Pozbawione szypułek truskawki przekładamy do blendera – dodajemy czosnek, imbir i chilli i blendujemy na gładki sos.

    Tak przygotowany sos przelewamy na patelnie dodajemy najpierw 1 łyżkę cukru i odparowujemy go około 5-8 minut – do momentu kiedy odparowujemy namiar wody.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Chili Kurczak Truskawki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować