Ciasto Kawowy Słonecznik

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Pomiędzy dwoma kakaowymi biszkoptowymi znajduje się bardzo smaczna masa kajmakowa z zatopionym w niej chrupiącym słonecznikiem. Całość dopełnia pyszna polewa czekoladowa, którą polane jest ciasto. Wszystko idealnie ze sobą współgra, dlatego też ciasto jest wyśmienite.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Ciasto:
    3/4 szklanki oleju rzepakowego
    1/2 szkl. wody
    1/2 szkl. cukru
    2 kopiaste łyżki kakao
    Po wystudzeniu:
    5 jajek
    1/3 szkl. drobnego cukru do wypieków
    1 łyżka domowego cukru z prawdziwą wanilią
    1,5 szklanki mąki pszennej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżeczka sody oczyszczonej
    Słonecznik:
    220 g łuskanego słonecznika
    60 g masła
    4 łyżki cukru
    4 łyżki mleka
    Masa kajmakowa
    150 g miękkiego masła
    1 puszka masy kajmakowej z puszki (400 g)
    pokruszony chrupiący słonecznik
    Poncz:
    3/4 szkl. zaparzonej kawy (może być również zbożowa)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto kawowy słonecznik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Olej, wodę, cukier i kakao umieszczamy w rondelku. Podgrzewamy aż zacznie wrzeć i mieszamy do połączenia wszystkich składników. Mieszankę odstawiamy do wystygnięcia.


    Mąkę, proszek i sodę przesiewamy do miski. Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy partiami cukier.Kolejno dodajemy żółtka i ubijamy jeszcze chwilę aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Mikser wyłączamy. Wlewamy cukrowo-kakaową mieszankę i dokładnie mieszamy szpatułką/łyżką. Na końcu do masy przesiewamy suche składniki i całość mieszamy. Piekarnik nagrzewamy do 180ºC. Blachę o wymiarach 25 x 30 cm (lub zbliżonych) wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto przelewamy do formy i równamy. Pieczemy ok. 40 - 45 minut. Całkowicie wystudzone ciasto wyjmujemy z formy i dzielimy w poprzek na 2 blaty.
  • 2. Słonecznik, masło, cukier, mleko przekładamy do rondelka. Mieszamy i podgrzewamy na ogniu, aż do zagotowania. Dużą blachę wykładamy silikonową matą. Mieszankę przelewamy na przygotowaną matę, równamy i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180ºC. Pieczemy przez ok. 20 minut lub do momentu aż słonecznik będzie miał złoty kolor. Złoty słonecznik studzimy i tłuczemy/kruszymy go na drobne kawałki.
  • 3. Miękkie masło ucieramy mikserem na puch. Następnie dodajemy stopniowo masę kajmakową. Miksujemy na gładko. Na końcu do masy wrzucamy pokruszony słonecznik.
  • 4. Jeden blat ciasta nasączamy połową ostudzonego ponczu. Wykładamy krem ze słonecznikiem i równamy. Następnie wykładamy drugi blat biszkoptu i nasączamy go pozostałym ponczem. Wierzch polewamy ulubioną polewą czekoladową lub czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej. Ciasto wkładamy na min 2-3 godz do lodówki lub najlepiej na całą noc.

Porady

* Do ponczu można dodatkowo dodać kieliszek dowolnego alkoholu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Słonecznik

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować