Tort prezent - Lekki torcik bez pieczenia

4.49 (170 ocen)

  • 60 min

Pyszny, lekki i szybki. Mrożone owoce wrzucone do gorącej galaretki powodują, że już po paru chwilach zaczyna ona tężeć.Po raz pierwszy zrobiłam na 3 urodziny córeczki, gdy w zimie zażyczyła sobie torcik truskawkowy. Smak tortu, jego lekkość oraz wygląd zachwycił wszystkich gości.

  • 60 min

Składniki:

  • Duże opakowanie biszkoptów okrągłych
    Duże opakowanie biszkoptów podłużnych (najlepiej przeznaczonych do tiramisu)
    50 dag mrożonych truskawek
    3 galaretki truskawkowe
    3 łyżeczki żelatyny
    1 litr śmietany kremówki 30% lub 36%
    Do dekoracji:
    kilka świeżych owoców np. truskawki
    wstążka papierowa lub z materiału
Wystaw ocenę:

4.49 (170 ocen)

Zobacz również:

Desery

Tort prezent - lekki torcik bez pieczenia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Na okrągłą tortownicę (śr. 24 cm) zakładamy obręcz i wykładamy ją biszkoptami okrągłymi.
    2. Galaretki rozpuszczamy w 2 szklankach wrzątku. Dokładnie mieszamy.
    3. Ubijamy słodzoną śmietankę kremówkę na sztywno.Ubitą śmietankę odkładamy do lodówki.
    4. Mrożone truskawki kroimy na drobne kawałki (bez wcześniejszego ich odmrażania). Pokrojone truskawki wrzucamy do ciepłej galaretki (dzięki temperaturze owoców zacznie się ona szybko ścinać). Dokładnie mieszamy łyżką.
    5. Ubitą śmietanę kremówkę dzielimy na 2 części. Połowę śmietany dodajemy do tężejącej już galaretki z truskawkami. Dokładnie mieszamy. Kiedy masa ma konsystencję półpłynną wylewamy połowę na biszkopty ułożone w tortownicy. Następnie układamy kolejną warstwę biszkoptów i zalewamy ją resztą masy. Tort odkładamy do lodówki aby stężał.
    6. DEKORACJA:
    Do drugiej połowy ubitej śmietany dodajemy schłodzoną żelatynę rozpuszczoną w 2 łyżkach wrzątku. Smarujemy nią boki i wierzch tortu (po zdjęciu z niego obręczy). Biszkopty podłużne przyklejamy do boków tortu. Wierzch dekorujemy keksami śmietany i np. owocami. Całość przewiązujemy dekoracyjną wstążką robiąc kokardę.

Porady

Tort znakomicie nadaje się na prezent. Można do niego wykorzystać różne owoce mrożone oraz dopasowany do nich smak galaretki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować