Kawa frappe

  • wyświetlono: 1347 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 2

Kawa frappe to grecki napój charakteryzujący się dużą ilością piany z kawy. Frappe pije się mocno schłodzoną, więc to napój idealnie orzeźwiający.Kawa jest prosta w wykonaniu i do jej przyrządzenia nie są potrzebne wymyślne składniki czy sprzęty. Zachęcam do przyrządzenia własnej frappe w domu :)

mojapasjasmaku
  • 5min

Składniki

2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
1 łyżeczka cukru
odrobina zimnej wody
zimne mleko
opcjonalnie: kostki lodu, kawowe kostki lodu

Sposób przygotowania przepisu:

Kawa frappe

  • 1. Do wysokiego naczynia wsyp kawę i cukier. Następnie zalej wodą tak, by zakryła sypkie składniki.
    Za pomocą spieniacza do mleka (lub miksera) ubij składniki na gęstą, sztywną pianę.
    Pianę możemy zrobić także przy pomocy słoika - w tym celu włóż składniki do słoika, zamknij go i potrząsaj do czasu uzyskania gęstej piany.
    Powstałą pianę przełóż do szklanki, zalej ostrożnie zimnym mlekiem. Jeśli masz ochotę - dodaj kostki lodu.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaw_kilka_chwilslodkie_zyciekawafrappezimna kawa

Komentarze

Podobne przepisy

Kawa kokosowa

Dodane przez: afrodyta

Kawa kokosowa

Aromatyczna kawa dla miłośników...

kawa_miętowa

Dodane przez: Jolanta KG

KAWA MIĘTOWA

Kawa z miętowym akcentem i kuszącą...

Kawa mrożona

Dodane przez: Alicja28

Kawa mrożona

Pyszna kawa mrożona. Idealna na...

kawa

Dodane przez: marta625

Kawa "murzynek"

pyszna kawa

Kawa cappucciono-prosty przepis

Dodane przez: Honorata Kielczyk

Kawa Cappuccino

Pomysł na przygotowanie tej niezwykle...

Kawa.

Dodane przez: Słodko Słodka

Kawa po koreańsku Dalgona

Hit grup kulinarnych gdzie nie...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE