Kawa frappe

5 (164 ocen)

  • 5 min

Kawa frappe to grecki napój charakteryzujący się dużą ilością piany z kawy. Frappe pije się mocno schłodzoną, więc to napój idealnie orzeźwiający.Kawa jest prosta w wykonaniu i do jej przyrządzenia nie są potrzebne wymyślne składniki czy sprzęty. Zachęcam do przyrządzenia własnej frappe w domu :)

  • 5 min

Składniki:

  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
    1 łyżeczka cukru
    odrobina zimnej wody
    zimne mleko
    opcjonalnie: kostki lodu, kawowe kostki lodu
Wystaw ocenę:

5 (164 ocen)

Zobacz również:

Desery Napoje Kawy

Kawa frappe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do wysokiego naczynia wsyp kawę i cukier. Następnie zalej wodą tak, by zakryła sypkie składniki.
    Za pomocą spieniacza do mleka (lub miksera) ubij składniki na gęstą, sztywną pianę.
    Pianę możemy zrobić także przy pomocy słoika - w tym celu włóż składniki do słoika, zamknij go i potrząsaj do czasu uzyskania gęstej piany.
    Powstałą pianę przełóż do szklanki, zalej ostrożnie zimnym mlekiem. Jeśli masz ochotę - dodaj kostki lodu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kawa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Na zimno Na zimno

Podobne przepisy

To może cię zainteresować