Caffe frappe

5 (151 ocen)

  • 5 min

Mrożona, zimna kawa. Jeszcze chwila, a w upalne dni będzie orzeźwiającym, zbawiennym sposobem na ochłodzenie, i dodanie sobie energii :) Co prawda najbardziej smakuje mi gorąca kawa, ale ta odmieniona kawa jest również pyszna.

  • 5 min

Składniki:

  • mleko ( ilość zależy od pojemności waszej szklanki, ma być prawie do pełna, ja potrzebowałam 1,5 szklanki)
    2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej ( najlepiej liofilizowanej - z takimi granulkami- szybciej się rozpuszcza)
    bita śmietana
    szczypta kakao
    2-3 kostki lodu
    ewentualnie cukier do smaku
Wystaw ocenę:

5 (151 ocen)

Zobacz również:

Napoje Kawy

Caffe frappe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do wysokiej szklanki wsypujemy 2 łyżeczki kawy i zalewamy zimnym mlekiem. Dokładnie mieszamy, do całkowitego rozpuszczenia się kawy.
  • 2. Do napoju dodać kostki lodu, na górę nałożyć kleks bitej śmietany i posypać szczyptą kakao. Pić od razu po przyrządzeniu.

Porady

Użyć cukru do smaku.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kawa

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Na zimno Na zimno

Podobne przepisy

To może cię zainteresować