Kąski z blinów na warzywnej salsie

0 (0 ocen)

  • Dla 2 osób

Przepyszne bliny z łososiem, pieczarkami z ziołowym sosem, do tego lekka warzywna salsa. Przepis z kuchni czeskiej.

  • Dla 2 osób

Składniki:

  • Składniki:
    150 g śmietany 18 %
    1/2 pęczka natki pietruszki
    2 łyżki świeżych liści bazylii
    100 g filetu z łososia
    1 łyżeczka chilli w proszku
    250 g pieczarek pokrojonych na plasterki
    2 łyżki masła
    2 jajka
    200 ml mleka
    60 g mąki gryczanej
    40 g mąki pszennej
    sól,pieprz
    olej
    Salsa:
    1/2 ogórka
    1/4 strączka żółtej papryki pokrojonej w kostkę
    1/2 czerwonej cebuli pokrojonej w kostkę
    1/2 zielonego pepperoni drobno posiekanego
    1 łyżka nasion kopru, drobno posiekanych
    2 łyżki oliwy
    1/2 łyżki octu z czerwonego wina
    sól
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Kąski z blinów na warzywnej salsie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kąski z blinów na warzywnej salsie 1. Śmietanę mieszamy z posiekaną pietruszką i bazylią. Filet z łososia kroimy w kostkę, posypujemy chilli i przesmażamy na łyżce oliwy. Pieczarki przesmażamy na łyżce masła z solą i pieprzem.
  • Kąski z blinów na warzywnej salsie 2. W garnku rozpuszczamy łyżkę masła, pozostawiamy do ostygnięcia. Po tym czasie mieszamy je z jajkami, mlekiem, obiema mąkami i szczyptą soli. Z przygotowanego ciasta smażymy 4 duże bliny. Każdy placek smarujemy śmietaną z ziołami, posypujemy kawałkami łososia i grzybów. Zwijamy i kroimy na plasterki.

    .
  • 3. Przygotowujemy salsę. Ogórek przekrawamy na pół i usuwamy gniazda nasienne. Kroimy na plasterki, mieszamy z papryką żółtą, pepperoni, cebulą, koprem, łyżką oliwy i octem.Doprawiamy solą
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować