Kąski rybne z patelni

0 (0 ocen)

  • 35 min

Kawałki ryby podane z warzywami i sosem na białym winie. Można wykorzystać ziemniaki i marchew z obiadu.

  • 35 min

Składniki:

  • - 200 g filetów delikatnej ryby (soli, mintaja, morszczuka)
    - 5 ugotowanych małych ziemniaczków
    - mała cebula
    - mały por
    - 1 średnia marchew ugotowana (pokrojona w plastry)
    - 10 dag mrożonej fasolki szparagowej
    - ½ czerwonej papryki
    - 50 g mrożonego groszku

    Sos
    -1/2 łyżki mąki pszennej
    - 1 łyżki masła
    - 50 ml białego wino wytrawnego
    - 1/2 łyżeczki bulionu w proszku
    - 1 łyżka posiekanego koperku
    - 50 ml śmietanki 30%

    Ponadto
    - mąka do panierowania
    - sól, biały pieprz do smaku
    - 1 jajko
    - 2 łyżki soku z cytryny

    Porcja na 1-2 osoby
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kąski rybne z patelni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rybę pokroić w kostkę (ok. 3 cm), skropić sokiem z cytryny, przyprawić solą i pieprzem. Cebulę pokroić w ćwierć-plasterki, pora w plasterki, zeszklić na oleju, dodać pokrojoną w dużą kostkę paprykę, fasolę i groszek, Poddusić razem, podlewając nieco wody Wsypać pokrojone w plasterki ziemniaki i marchew. Przyprawić. Zdjąć z patelni. Kawałki ryby obtoczyć w mące kukurydzianej, usmażyć na oleju na chrupiące i zwarte kawałki. Na tej samej patelni stopić masło, wsypać mąkę pszenną, zrobić jasną zasmażkę. Wlać wino i śmietankę, wsypać natkę i bulion. Gotować, aż zgęstnieje. Wsypać warzywa do sosu i dodać usmażone kawałki ryby.

Porady

Żeby skrócić czas przygotowywania potrawy można zamiast warzyw wymienionych w przepisie użyć ulubionej, mrożonej mieszanki warzywnej (najlepiej z ziemniakami) i chwilkę poddusić ją na patelni.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Smażenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować