Kartoflanka z klopsikami i pomidorami

0 (0 ocen)

  • Dla 8 osób
  • Średni

Przepis na kartoflankę z pomidorami

  • Dla 8 osób
  • Średni

Składniki:

  • ZIEMNIAKI, MIęSO MIELONE WIEPRZOWE:
    - ziemniaki: 750 gramów
    - Cebule: 2 sztuki
    - porów: 500 gramów
    - oleju: 2 łyżki
    - gorącego bulionu wołowego: 1 litr
    - czerstwa bułka: 1 sztuka
    - Jajko: 1 sztuka
    - mięso mielone: 300 gramów
    - gałka muszkatałowa, sól, pieprz: 1 szczypta
    - pomidory: 3 sztuki
    - majeranek suszony: 1 szczypta
    - natka pietruszki(posiekana): 1 łyżka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Klops Klopsiki

Kartoflanka z klopsikami i pomidorami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kartoflanka z klopsikami i pomidorami 1. Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę wielkości około 2 cm. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę; połowę z tego odstawić. Pory umyć dokładnie, i pokroić w plasterki. Rozgrzać w dużym garnku olej, podsmażyć w nim cebulę i pory przez 5 minut, mieszając; dodać pokrojone w kostkę kartofle i gorący rosół. Zupę gotować na małym ogniu, przez 20 minut, pod przykryciem.
    namoczyć bułkę w zimnej wodzie, dobrze odcisnąć i wymieszać z mięsem i jajkiem, pozostałą cebulą, gałka muszkatołową pieprzem i solą; uformować klopsiki wielkości orzecha włoskiego. Włożyć klopsiki na 10 minut do gotującej się na słabym ogniu zupy. pomidory podzielić na ósemki, dodać do gotującej się zupy. Doprawić zupę majerankiem, solą przed podaniem posypać natka pietruszki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować