Kartoflanka z klopsikami i pomidorami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę wielkości około 2 cm. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę; połowę z tego odstawić. Pory umyć dokładnie, i pokroić w plasterki. Rozgrzać w dużym garnku olej, podsmażyć w nim cebulę i pory przez 5 minut, mieszając; dodać pokrojone w kostkę kartofle i gorący rosół. Zupę gotować na małym ogniu, przez 20 minut, pod przykryciem.
namoczyć bułkę w zimnej wodzie, dobrze odcisnąć i wymieszać z mięsem i jajkiem, pozostałą cebulą, gałka muszkatołową pieprzem i solą; uformować klopsiki wielkości orzecha włoskiego. Włożyć klopsiki na 10 minut do gotującej się na słabym ogniu zupy. pomidory podzielić na ósemki, dodać do gotującej się zupy. Doprawić zupę majerankiem, solą przed podaniem posypać natka pietruszki.
Komentarze