Karpatka adwokatowa z ptysiami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.
Przygotowanie ciasto :
Do rondelka wlej wodę i wrzucić pokrojone w kostkę masło. Postaw na ogniu i doprowadź do bardzo lekkiego wrzenia. Wyłącz ogień i wsyp mąkę, całość wymieszaj drewnianą łyżka aż masa będzie jednolita. Odstaw do ostygnięcia. Wbijaj jajka pojedynczo, za każdym razem miksując. Ciasto podziel na 2 części. Pierwszą część wlej do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
Piecz cześć przez 25-30 minut w temperaturze 180 stopni. (nie otwieraj drzwi od piekarnika bo ciasto może opaść).
Drugą część przełóż do dekoratora i wyciśnij porcje na papier do pieczenia. Ptysie piecz w nagrzanym piekarniku do 190 stopni przez 20 minut. Nie otwieraj piekarnika gdy ptyśki będą się piec.
2. Przygotowanie masy budyniowej :
Odmierz 1,5 szklanki mleka i wlej do miski. Dodaj mąkę pszenną ziemniaczaną, budyń i jajko. Wszystko dokładnie połącz. Resztę mleka zagotuj z masłem, cukrem i cukrem waniliowym. Do gotującego mleka wlej lekkim strumieniem wcześniej przygotowaną mieszankę (z mleka, jajka i mąki) i starannie wymieszaj aż wszystko się ugotuje. Przygotowany budyń ostudź wlej adwokat i zmiksuj wszystko na wysokich obrotach.
3. Przygotowanie :
Śmietanę ubij na sztywno z dodatkiem cukru pudru i śmietan fixu. Do rękawa cukierniczego lub dekoratora przełóż śmietanę i wciśnij do ptysi.
Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej z masłem. Dodaj mleko i energicznie wymieszaj.
4. Na spód ciasta parzonego wlej budyń. Wygładź całość. Ułóż ptysie. Całość polej stopioną czekoladą. Ciasto włóż do lodówki na parę godzin.
Komentarze