Karpatka adwokatowa z ptysiami

4.5 (152 ocen)

Pyszne połączenie. Na pewno zaskoczysz swoich gości !

Składniki:

  • Składniki ciasto :

    1 1/2 szklanki wody,
    150g masła,
    7 jajek,
    1 1/2 szklanki mąki.


    Składniki masa budyniowa :

    1L mleka,
    3/4 szklanki cukru,
    1 opakowanie cukru waniliowego,
    250g masła,
    1 szklanka mąki pszennej,
    1 opakowanie budyniu śmietankowego bez cukru,
    1 łyżka mąki ziemniaczanej,
    1 jajko,
    1/2 szklanki likieru jajecznego.

    Pozostałe składniki :

    250ml śmietanki 30%,
    1 opakowanie śmietan fix,
    2-3 łyżki cukru pudru,
    1 tabliczka gorzkiej czekolady,
    2 łyżki mleka,
    1 płaska łyżka masła.

Wystaw ocenę:

4.5 (152 ocen)

Zobacz również:

Desery

Karpatka adwokatowa z ptysiami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • karpatka 1.

    Przygotowanie ciasto :

    Do rondelka wlej wodę i wrzucić pokrojone w kostkę masło. Postaw na ogniu i doprowadź do bardzo lekkiego wrzenia. Wyłącz ogień i wsyp mąkę, całość wymieszaj drewnianą łyżka aż masa będzie jednolita. Odstaw do ostygnięcia. Wbijaj jajka pojedynczo, za każdym razem miksując. Ciasto podziel na 2 części. Pierwszą część wlej do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
    Piecz cześć przez 25-30 minut w temperaturze 180 stopni. (nie otwieraj drzwi od piekarnika bo ciasto może opaść).
    Drugą część przełóż do dekoratora i wyciśnij porcje na papier do pieczenia. Ptysie piecz w nagrzanym piekarniku do 190 stopni przez 20 minut. Nie otwieraj piekarnika gdy ptyśki będą się piec.
  • 2. Przygotowanie masy budyniowej :

    Odmierz 1,5 szklanki mleka i wlej do miski. Dodaj mąkę pszenną ziemniaczaną, budyń i jajko. Wszystko dokładnie połącz. Resztę mleka zagotuj z masłem, cukrem i cukrem waniliowym. Do gotującego mleka wlej lekkim strumieniem wcześniej przygotowaną mieszankę (z mleka, jajka i mąki) i starannie wymieszaj aż wszystko się ugotuje. Przygotowany budyń ostudź wlej adwokat i zmiksuj wszystko na wysokich obrotach.
  • 3. Przygotowanie :
    Śmietanę ubij na sztywno z dodatkiem cukru pudru i śmietan fixu. Do rękawa cukierniczego lub dekoratora przełóż śmietanę i wciśnij do ptysi.
    Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej z masłem. Dodaj mleko i energicznie wymieszaj.

  • 4. Na spód ciasta parzonego wlej budyń. Wygładź całość. Ułóż ptysie. Całość polej stopioną czekoladą. Ciasto włóż do lodówki na parę godzin.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować