Luksusowe ciasto z ptysiami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ubić białka z cukrem. Dodać po żółtku i ubić. Do ubitych jajek przesiać mąkę z proszkiem i kakao. Lekko mieszać, dolewając wodę potem olej. Nie mieszać długo, żeby nie opadło. Wylać na blaszkę,30x40 wyłożoną papierem do pieczenia. Piec 25 min. w 175*.
2.Zagotować wodę z masłem. Dosypać mąki i energicznie mieszać, do wytworzenia się białego osadu na dnie garnka. Ostudzić, od czasu do czasu mieszając.Dodać cukier, proszek i wbijać po jednym jajku, miksując.Kłaść dwoma łyżeczkami, malutkie ptysie(wielkość orzecha włoskiego) na wysmarowaną blaszkę.
3.Piec ok. 30 min. w 175*.
4.Zagotować 1 szklankę mleka z cukrami. Budyń wraz z żółtkami rozmieszać z resztą mleka i ugotować na mleku. Do ciepłego wmieszać masło i ostudzić, czasem mieszając.
Ptysie przekroić i nadziewać budyniem.Schłodzić w lodówce.
5.Na mleku z cukrem ugotować budyń. Ostudzić do letniego, czasem mieszając. Ser zmiksować z porcjami budyniu. Kremem posmarować biszkopt, zabezpieczony wysoko papierem.
6.Zaraz poukładać ptysie, lekko wciskając.(nie wszystkie się zmieszczą)
7.Odsączyć wiśnie, sok uzupełnić wodą do 1 l. Budynie rozmieszać z częścią płynu. Zagotować resztę z cukrem i ugotować budyń. Ostudzić do letniego, czasem mieszając. Wyłożyć między ptysie. Powciskać wiśnie i schłodzić.
8.Śmietankę ubić z cukrem pudrem i waniliowym.Dosypywać śmietan-fixy i miksować. Wyłożyć na ciasto, wyrównać.N górę zetrzeć czekoladę.(obojętnie jaką)
9.Moje dzisiejsze wypieki.
testowane:
http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/smaczne-imieninowe-ciasto
oraz moje.
Komentarze