LUKSUSOWE CIASTO Z PTYSIAMI

4.99 (199 ocen)

  • 2 godz.

Inspirację do upieczenia ciasta, podsunęła mi znajoma z NK. Ciasto upiekłam, po swojemu. Wyszło bardzo pyszne.

  • 2 godz.

Składniki:

  • biszkopt kakaowy:
    -4 jajka
    -1 szklanka cukru
    -4 łyżki wody
    -1 szklanka mąki
    -4 łyżki oleju
    -2 łyżeczki proszku do piecz.
    -1 łyżka kakao

    ptysie:
    -1/4 l.wody(1 szklanka)
    -50 g. masła
    -150 g. mąki
    -30 g. mąki ziemniaczanej

    -25 g. cukru
    -1 cukier waniliowy
    -5 jajek
    -1 łyżeczka proszku do piecz.

    nadzienie do ptysi:
    -1/2 l. mleka
    -50 g. cukru
    -1 cukier waniliowy
    -2 żółtka
    -1 budyń czekoladowy
    -2 łyżki masła(ok.25g)

    krem budyniowo-serowy:
    -1/2 l. mleka
    -1/2 szklanki cukru
    -1 duży budyń krówkowy (na 3/4 l.)
    -250 g. sera śmietankowego

    krem wiśniowy:
    -1 l. soku (z kompotu+woda)
    -3/4 szklanki cukru
    -3 wiśniowe budynie(ja dałam waniliowe)
    -wiśnie drylowane

    bita śmietana:
    -500 ml. śmietanki 30 %
    -100 g. cukru pudru
    -1 cukier waniliowy
    -3 śmietan-fixy

    czekolada do posypania-50 g.
Wystaw ocenę:

4.99 (199 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Luksusowe ciasto z ptysiami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ubić białka z cukrem. Dodać po żółtku i ubić. Do ubitych jajek przesiać mąkę z proszkiem i kakao. Lekko mieszać, dolewając wodę potem olej. Nie mieszać długo, żeby nie opadło. Wylać na blaszkę,30x40 wyłożoną papierem do pieczenia. Piec 25 min. w 175*.
  • wykładanie ptysi 2. Zagotować wodę z masłem. Dosypać mąki i energicznie mieszać, do wytworzenia się białego osadu na dnie garnka. Ostudzić, od czasu do czasu mieszając.Dodać cukier, proszek i wbijać po jednym jajku, miksując.Kłaść dwoma łyżeczkami, malutkie ptysie(wielkość orzecha włoskiego) na wysmarowaną blaszkę.
  • upieczone ptysie 3. Piec ok. 30 min. w 175*.
  • przekładanie ptysi 4. Zagotować 1 szklankę mleka z cukrami. Budyń wraz z żółtkami rozmieszać z resztą mleka i ugotować na mleku. Do ciepłego wmieszać masło i ostudzić, czasem mieszając.

    Ptysie przekroić i nadziewać budyniem.Schłodzić w lodówce.
  • produkty na krem 5. Na mleku z cukrem ugotować budyń. Ostudzić do letniego, czasem mieszając. Ser zmiksować z porcjami budyniu. Kremem posmarować biszkopt, zabezpieczony wysoko papierem.
  • warstwa ptysi 6. Zaraz poukładać ptysie, lekko wciskając.(nie wszystkie się zmieszczą)
  • warstwa kremu wiśniowego 7. Odsączyć wiśnie, sok uzupełnić wodą do 1 l. Budynie rozmieszać z częścią płynu. Zagotować resztę z cukrem i ugotować budyń. Ostudzić do letniego, czasem mieszając. Wyłożyć między ptysie. Powciskać wiśnie i schłodzić.
  • blacha ciasta 8. Śmietankę ubić z cukrem pudrem i waniliowym.Dosypywać śmietan-fixy i miksować. Wyłożyć na ciasto, wyrównać.N górę zetrzeć czekoladę.(obojętnie jaką)
  • moje wypieki. 9. Moje dzisiejsze wypieki.
    testowane:
    http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/smaczne-imieninowe-ciasto
    oraz moje.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bita śmietana

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować