karkówka zapiekana z porem i selerem

4.46 (198 ocen)

  • 2 godz.

Łatwo ją przyrządzić i wszystkim smakuje :)

  • 2 godz.

Składniki:

  • ok 1 kg karkówki
    por
    seler
    2 cebule
    majonez
    śmietana 18%
    tymianek
    koperek
    sól
    pieprz
    olej
    bułka tarta
Wystaw ocenę:

4.46 (198 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Karkówka zapiekana z porem i selerem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kroimy mięso na plastry, jeśli są grube, rozbijamy je tłuczkiem. Oprószamy solą i pieprzem, obtaczamy w bułce tartej i obsmażamy na rozgrzanym oleju, aż się zarumieni. Układamy mięso w natłuszczonej blasze lub naczyniu żaroodpornym.
  • 2. Pora kroimy w talarki, cebule w piórka, selera ścieramy na tarce (grube oczka). Układamy na mięsie warstwę cebuli, pora a następnie selera.
  • 3. Mieszamy w miseczce 5 łyżek majonezu i 5 łyżek śmietany, doprawiamy tymiankiem i koperkiem, solą i pieprzem, sos wylewamy na wcześniej ułożone mięso i warzywa. Pieczemy w piekarniku około godziny, pod przykryciem, w 180 stopniach.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Karkówka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować