KARKÓWKA ZAPIEKANA

4.5 (196 ocen)

  • 2 godz. 30 min
  • Dla 7 osób
  • Łatwy

bardzo smakowita

  • 2 godz. 30 min
  • Dla 7 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Cała karkówka/ miara sklepowa/
    Oliwa, białe wino i sos sojowy po 1 łyżce
    przyprawa uniwersalna
    Pieprz kolorowy
    Czosnek granulowany
    Słodka mielona papryka
    2 cebule
    Kawałek pora
    1 marchewka
    1 pietruszka
    2 łodygi selera naciowego
    Kilka pieczarek
    ¼ - szklanki wina białego
    1 op. zupy cebulowej
    1 op sosu borowikowego
    Smietana 18% uht ok. 1 szklanki
Wystaw ocenę:

4.5 (196 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Karkówka zapiekana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • KARKÓWKA ZAPIEKANA 1. Karkówkę opłukać, osuszyć, skropić olejem winem i sosem sojowym, oprószyć przyprawą uniwersalną, pieprzem i czosnkiem kolorowym. Ułożyć w pojemniku zamykanym, lekko wygniesć i wstawić do lodówki. W międzyczasie mięso poobracać.
    Następnie mięso wyjąć i pokroić w plastry, lekko rozbić żyłki tłuszczu i obsmażyć na rozgrzanym oleju na rumiano.
    W rondlu nadającym się do zapiekania zeszklić cebule pokrojone w kostkę, dodać por pokrojony w półtalarki, podsmażyć, ułożyć obsmażone mięso.
    Na mięso wyłożyć startą na grubych oczkach marchew i pietruszkę.
    Wrzucić seler pokrojony cienko oraz pokrojone pieczarki.Wlać ¼ szklanki wina.Poddusić chwilę.
    W 2 szklankach wrzącej wody rozpuscić zupę cebulową i sos borowikowy, rozmieszać dodając smietanę. Doprawić do smaku pieprzem i papryką. Przelać do rondla.
    Naczynie przykryć i piec w 180 st ok. 1 godz i 30 minut, ale trzeba sprawdzać, czy mięso jest już dostatecznie miękkie.
    Podać z pieczonymi ziemniakami i buraczkami lub w innej wersji tak jak lubimy
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować