Karkówka zapiekana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Karkówkę opłukać, osuszyć, skropić olejem winem i sosem sojowym, oprószyć przyprawą uniwersalną, pieprzem i czosnkiem kolorowym. Ułożyć w pojemniku zamykanym, lekko wygniesć i wstawić do lodówki. W międzyczasie mięso poobracać.
Następnie mięso wyjąć i pokroić w plastry, lekko rozbić żyłki tłuszczu i obsmażyć na rozgrzanym oleju na rumiano.
W rondlu nadającym się do zapiekania zeszklić cebule pokrojone w kostkę, dodać por pokrojony w półtalarki, podsmażyć, ułożyć obsmażone mięso.
Na mięso wyłożyć startą na grubych oczkach marchew i pietruszkę.
Wrzucić seler pokrojony cienko oraz pokrojone pieczarki.Wlać ¼ szklanki wina.Poddusić chwilę.
W 2 szklankach wrzącej wody rozpuscić zupę cebulową i sos borowikowy, rozmieszać dodając smietanę. Doprawić do smaku pieprzem i papryką. Przelać do rondla.
Naczynie przykryć i piec w 180 st ok. 1 godz i 30 minut, ale trzeba sprawdzać, czy mięso jest już dostatecznie miękkie.
Podać z pieczonymi ziemniakami i buraczkami lub w innej wersji tak jak lubimy
Komentarze